Magyar gazdaság

Kétszer ennyi pénz kellene turizmus marketingre

A jelenlegi kereten felül mintegy 4 milliárd forintra lenne szüksége a Magyar Turizmus (MT) Zrt.-nek a valóban hatékony „válságkezelő” marketingprogramhoz – mondta Niklai Ákos, a társaság elnöke egy szakmai konferencián.

A hazai turisztikai kínálat promócióját végző szervezet tavaly 5 milliárd forintot költhetett saját szervezetének fenntartására, valamint marketingtevékenységre. Niklai Ákos elmondása szerint 2009-re 4,6 milliárd forintra szűkült ezt a büdzsé, mi több a forint euróhoz viszonyított gyenge árfolyama miatt 25-30 százalékkal kevesebbet költhetnek.

Az elnök hangsúlyozta, a turizmusban sikeres országok nem állami forrásból oldják meg az idegenforgalom marketingjét. Ausztriában például a tartományokkal karöltve a cégek és szolgáltatók kezdeményeznek és finanszíroznak népszerüsítő kampányokat.

Minderre Magyarországon is akad példa: a 2007 óta működő 100 millió forintos költségvetésű Légi Marketing Alap a Balaton régió önkormányzatait, legjelentősebb turisztikai szolgáltatóit és a Fly Balaton repülőtér együttműködésével jött létre, életben tartva a balatoni légiközlekedést.

Tavaly óta pedig az úgynevezett turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) kezdeményezéseket uniós források is támogatják. Ezek lényege, hogy a kistérségeken belül ösztönözzék az önkormányzatok és a helyi idegenforgalmi szolgáltatók együttműködését.

Májustól a budapesti szolgáltatók és szervezetek összefogása révén megvalósuló kampány indul a főváros számára kiemelkedő célpiacokon. A BTH Turisztikai Szolgáltató Kht., a Magyar Szállodaszövetség és a Magyar Turizmus Zrt. 50-50 millió forinttal járult hozzá az akcióhoz, amelynek keretében Budapestetet pezsgő, fiatalos desztinációként mutatják be.

Magyar Turizmus Zrt turizmus BTH Légi Marketing Alap
Kapcsolódó cikkek