Magyar gazdaság

Még Bajnai csomagja is túl puha?

Nem okoztak meglepetést a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által tervezett intézkedések, sőt néhány elemző szerint "puhának tűnnek!"

Az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők aláírására váró - Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által készített - politikai nyilatkozat tartalmazza egyebek mellett a 13. havi juttatásának és a 13. havi megszüntetését, a táppénz általános mértékének 60 százalékra történő csökkentését.

Az állami szférát érintő intézkedések között a közszféra számára kifizetett nominális bruttó fizetéseket két évre rögzítenék; felülvizsgálnák a közszféra 2009. második félévi kereset kiegészítését. Bajnai Gordon tervei között szerepel, hogy az idei 13. havi nyugdíj második részét visszavonnák, 2010-től pedig megszűnne a 13. havi nyugdíj, helyette a hiánycél teljesülése függvényében a elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjpótlékot vezetnének be.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a nyilatkozat üzenete a piac számára az, hogy az új kormány is szeretné a GDP arányos hiányt 3 százalék körül tartani. Megjegyezte, hogy a már korábban bejelentett intézkedések nélkül nem lenne tartható a hiánycél. Becslések szerint a kiadások lefaragása nélkül 4-4,5 százalék lenne az államháztartás hiánya a GDP százalékában. Az elemző szerint a tervezett intézkedések nincsenek hatással a piacra.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a most megjelent tervezet nem tartalmaz újdonságot, a piacokat nem lepte meg. De - mint mondta - "puhának tűnnek" az idei évre tervezett intézkedések.

Kovács Mátyás elmondta: elképzelhető, hogy még ezekkel a lépésekkel sem tartható a hiánycél az idei évre. Hozzátette, hogy ez a tervezet "a 2006-os Gyurcsány-csomag hiányzó lába", és leginkább semleges hatással van a piacokra.

Nyeste Orsolya Bajnai Kovács Mátyás elemzők program csomag
Kapcsolódó cikkek