Magyar gazdaság

Továbbra is jók a lehetőségek Kelet-Európában a német cégek előtt

Az erős német exportvisszaesés ellenére szakértők a német vállalkozások számára továbbra is jó, sőt javuló lehetőségeket látnak Közép- és Kelet-Európában.

A térségben beindult konjunktúraélénkítő programokban kiemelt tervek és ráfordítások szerepelnek az energiahatékonysággal, az épületfelújításokkal, valamint a klímatechnikával, továbbá a megújítható energiaforrásokkal, és általában a környezetvédelemmel kapcsolatos beruházások terén.

Az EU a 12 új tagállamnak 2013-ig összesen 180 milliárd eurót szán infrastrukturális beruházások támogatására - mutatnak rá a német szakértők, aki szerint a német cégek - a kis- és középvállalkozások is - éppen az ilyen jellegű tevékenységekben rendelkeznek kiemelkedő tapasztalatokkal.

A német cégeket a külpiacok elérésében segítő "Germany Trade & Invest" rámutat: Lengyelországban csatorna- és vízhálózati korszerűsítésekre szánnak eurómilliárdokat, Csehországban a lakóépületi fűtés- és melegvízhálózat felújítására akarnak kiemelt figyelmet fordítani, míg például az egyelőre az unión kívüli Horvátországban a szennyvíztisztító és hulladékkezelő rendszerek korszerűsítése lesz elsődleges a következő években.

lehetőségek német cégek export Kelet-Európa
Kapcsolódó cikkek