Magyar gazdaság

"Üres kamrának bolond a gazdasszonya" - Petschnig Mária Zita a gazdaságról

"Üres kamrának bolond a gazdasszonya" – tartja a mondás, amely Petschnig Mária Zita szerint jelenleg jellemzi a magyar gazdaság helyzetét: a kamrában kevesebb van, mint aminek felhasználására ígéretet tettek.

A közgazdász a Népszavában megjelenő, Tudni, merni, tenni című írásában kiemeli: a Bajnai-kormány akkor sem tudná növekedésbe fordítaná a gazdaságot, ha erre módja lenne, mivel az túl nagy súllyal támaszkodik az exportra. Jelenleg a gazdasági világválság következtében bedőlnek az exportpiacok és – mint az az első két hónap 30 százalékos kiviteli visszaeséséből látható – a gyenge forintárfolyam sem segít.

Petschnig Mária Zita szerint ilyen körülmények között öngyilkosság lenne a belső piacok élénkítésével próbálkozni, mivel a belső fogyasztás mesterséges felpörgetésének már a szándéka is jelentős befektetői bizalomvesztéshez vezetne. A Bajnai-kormánynak az elemző szerint nincs módja arra, hogy a visszaesést költségvetési eszközökkel tompítsa, az ország mozgási lehetőségeit az IMF-EBRD-EU gigahitelek korlátozzák.

Mint írja, az idei évre várható 6 százalékos gazdaságszűkülés azt jelenti, hogy még az áfaemelés ellenére is több százmilliárddal kevesebb termelődik meg, mint 2008-ban. A magyar gazdaság most a mondásban szereplő "üres kamrára" hasonlít, amelyben kevesebb van, mint aminek a felhasználására ígéretet tettek.

Petschnig Mária Zita szerint az elemzők egyetértenek abban, hogy a Bajnai-csomagra szükség volt, azt, hogy mire lesz elég, a jövő dönti el, a világgazdaság helyzetén Magyarország nem változtathat. Leszögezi: ha a gazdaság Matolcsy György előrejelzésének megfeleleőn 8-10 százalékkal esik vissza idén, "további, még nehezebb feltételű alkalmazokodásra lesz szükségünk".

forint Petschnig Mária Zita Bajnai kormány export gazdaság csomag árfolyam
Kapcsolódó cikkek