Magyar gazdaság

A Lidl és a rádió: "Elmeszeltek" egy magyar szabályozást Luxembourgban

A más EU-tagállamban kiállított megfelelőségi nyilatkozattal ellátott rádióberendezések hazai forgalmazását korlátozó magyar szabályozás ellentétes a közösségi joggal – mondta ki pénteken közzétett ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság (EB).

Az ügy előzménye: a Lidl kiskereskedelmi lánc Belgiumban gyártott rádióberendezést kívánt forgalmazni Magyarországon. A kérdéses készüléket – a gyártó révén – ellátták európai megfelelőségi (CE) jelöléssel, illetve a gyártó a berendezésről megfelelőségi nyilatkozatot állított ki. A magyar hatóságok ennek ellenére a Lidltől is kérték e nyilatkozat kiállítását.

A jogvitában eljáró Fővárosi Bíróság azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy egy másik EU-tagállamban gyártott, és az ott székhellyel rendelkező gyártó által kiállított megfelelőségi nyilatkozattal, valamint CE jelöléssel ellátott terméket Magyarországon forgalomba hozni kívánó cégtől megkövetelhető-e külön, a magyar jogszabályok előírásai szerinti megfelelőségi nyilatkozat kiállítása.

Az Európai Bíróság megállapította: a tagállamok a területükön nem gátolhatják a CE jelöléssel ellátott készülékek forgalmazását, és e termékekkel szemben nem támaszthatnak további nemzeti követelményeket. A jelölés ugyanis azt fejezi ki, hogy a szóban forgó készülékek a vonatkozó közösségi jogszabályok minden rendelkezésének megfelelnek, beleértve az előírt megfelelőségértékelési eljárást is.

Emiatt a közösségi joggal ellentétes az a magyar szabályozás, amely arra kötelezi a más tagállami székhelyű gyártó által kiállított megfelelőségi nyilatkozattal ellátott és CE jelölést viselő termékek forgalmazóit, hogy újabb megfelelőségi nyilatkozatot nyújtsanak be.

jog rádióberendezés megfelelőségi nyilatkozat luxembourg magyar szabályozás CE forgalmazás Lidl közösségi jog rádió
Kapcsolódó cikkek