Magyar gazdaság

Áfaemelés: borzongást keltett a piacon

Borzongást keltett a pályázói piacon is az új áfaszabályozás. Mint kiderült, aki nem áfa-visszaigénylő, annak többe kerül a fejlesztés.

Nyilván erre figyelt fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) is, mert tegnap közleményben tudatta: már vizsgálja annak objektív feltételeit, hogy a kizárólag az általános forgalmi emeléséből adódó elszámolható projektköltség-növekmény ellentételezésére milyen lehetőségek vannak. A közleményből az is kiderül, hogy az ellentételezéshez kormányzati döntésre van szükség, és ennek előkészítése már folyamatban van.

A pályázó önkormányzatokat és a nonprofit szervezeteket sújthatja tömegesen az áfaemelés – véli Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (Mapi) Zrt. vezérigazgatója. Meglátása szerint ezeknek a pályázóknak gyakran már az ötszázalékos önrész előteremtése is gondot okoz. Ha ez a teher az ötszázalékos áfával még meg is duplázódik, akkor inkább lemondhatnak a projektjükről, semmint vállalják a drágább fejlesztést. Ugyanez igaz a százszázalékos európai uniós támogatásban részesülő pályázatokra is. Hirtelenjében ötszázalékos önrész előteremtéséről kellene gondoskodniuk a projektgazdáknak. Vagyis nagyon is indokolt a törekvés az áfaemelés kompenzációjára – állapította meg a Mapi vezetője.

Egy megkérdezett tanácsadó a mikro- és egyéni vállalkozásokért aggódik leginkább.

áfaemelés nfü áfa önkormányzat kormány nonprofit mikroválallkozás egyéni vállalkozás pályázat
Kapcsolódó cikkek