Magyar gazdaság

EU zöld jelzés újabb két nagyprojektnek

A Hany-Tiszasüly és a Nagykunsági Árapasztó Tározó támogatási kérelmének brüsszeli szentesítésével hétre nőtt azoknak a környezetvédelmi és közlekedési nagyprojekteinknek a száma, amelyek már megkapták a zöld jelzést az Európai Uniótól.

Rajtuk kívül még 12 nagyprojektünk (például a 4-es metró, az M7-es autópálya, a Kelenföld-Székesfehérvár vasútvonal stb.) támogatási kérelme vár Brüsszelben a közösségi illetékesek döntésére.

A most jóváhagyott két nagyprojekt a Vásárhelyi Terv része, s ekként a Közép-Tisza vidékén az árvízszintek magasságának csökkentésére tározók megépítését szolgálják. Az EU-döntés értelmében a 24,8 milliárd forint beruházási értékű Hany-Tiszasüly Árapasztó Tározó 21,1 milliárd forint és a 13,3 milliárd forint bruttó költségű Nagykunság Árapasztó Tározó 11,3 milliárd forint támogatást kap.

Magyarország összesen több mint negyven nagyprojektet nevezett meg a 2007-13-as időszakra, s ezek közül 23 rendelkezik már a kormány jóváhagyásával. Ezek mindegyike 13 milliárd forintot meghaladó közlekedésfejlesztési vagy 6,5 milliárd forintnál nagyobb értékű környezetvédelmi beruházás, amelyek EU-támogatásához nagyságuknál fogva Brüsszel beleegyezése is szükséges.

EU nagyprojekt
Kapcsolódó cikkek