Magyar gazdaság

Harc a körbetartozás ellen - Gyorsabban jöhet a pénz

Megújul a fizetési meghagyásos eljárás. Egyszerűbb, gyorsabb lesz, növeli a kinnlevőségek behajtásának esélyeit, ekként hatékonyabban akadályozhatja meg a körbetartozásokat.

Az új szabályozás általános vitáját tegnap kezdte meg a parlament. Az eljárás közjegyzői hatáskörbe kerül. Jövő júniustól a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által működtetett, országosan egységes számítógépes rendszer útján végzik az eljárási cselekményeket. A törvény a nyáron hatályba léphet.

Az elektronikusan benyújtott kérelmet automatikus feldolgozással három munkanap alatt intézi el a közjegyző. A papíron benyújtott, valamint a szóban előterjesztett beadványok esetében pedig a mai harminc helyett tizenöt nap alatt bocsátja ki a fizetési meghagyásokat. Így már a kérelem beérkezését követő három-négy hét után megindulhat a végrehajtás a jelenlegi nyolc-tíz hónap helyett.

Az új rendszer a bíróságokat komoly munkatehertől mentesíti, és még létszámfejlesztést is eredményez – nyilatkozta lapunknak Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

fizetési meghagyásos eljárás Magyar Országos Közjegyzői Kamara körbetartozás bíróság
Kapcsolódó cikkek