Magyar gazdaság

Kína és India újra beindul - túljutottunk a mélyponton?

Kína és India feldolgozóipara hónapok óta első ízben mutatott növekedést áprilisban, ez elemzők szerint azt jelzi: a világgazdaság túljuthatott a recesszió legmélyebb szakaszán.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságát jelentő Kínában elemzők a javulást a négyezer milliárd jüanos (585 milliárd dollár) kormányzati gazdaságösztönzés sikerének és az exportmegrendelések felfutásának tudják be. Az ország legnagyobb offshore olajkitermelője a napokban bejelentette, hogy a megugrott kereslet miatt több mint háromszorosára növeli finomítói kapacitását. A személyautó-eladások márciusban 10 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi szinthez képest.

A világ 12. legnagyobb gazdaságának számító India gyáripara ugyancsak stabil élénkülést mutat: az ország gazdaságának 16 százalékát kitevő ágazat kibocsátása februárban öt hónapon belül harmadszor zsugorodott, áprilisban azonban az új megrendelések alindexe a PMI-ben márciushoz képest öt pontot ugorva megközelítette az 55-ös értéket. A kormány 4 milliárd dolláros élénkítéssel, a jegybank pedig sorozatos kamatvágásokkal járult hozzá a fordulathoz; utóbbi becslése szerint a az idén 6 százalékkal bővülhet - ami az elmúlt hét év legrosszabb teljesítménye lenne.

A legnagyobb fejlődő gazdaságok mellett kedvező jelek érkeznek a világ legnagyobb fejlett gazdaságából, az Egyesült Államokból is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

talpra áll gazdaságösztönző csomag Világgazdaság India recesszió
Kapcsolódó cikkek