Magyar gazdaság

Riga a következő IMF-részletet kockáztatja

A mély válság által sújtott Lettország kormányának azzal kell szembenéznie, hogy nem kapja meg a gazdaság működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges hitelek következő részletét, ha nem foganatosít sürgősen további megszorító intézkedéseket.

A figyelmeztetést az EU monetáris ügyekben illetékes biztosa fogalmazta meg, Joaquin Almunia – a Rigában folytatott tárgyalásain – felszólította a kormányt és az ottani parlamentet a pótköltségvetés mielőbbi jóváhagyására és a hitelek fejében ígért reformok haladéktalan elindítására.

Az IMF által szervezett 7,5 milliárd euró (10,2 milliárd dollár) összegű még 2008 decemberében lett megítélve Lettország javára. Ebből 1,6 milliárd eurónak megfelelő hányadot már korábban folyósítottak, márciusban azonban az IMF elrendelte egy 200 millió eurónyi hányad visszatartását, mert – mint a megrovásnak szánt érvben szerepel – a lett kormány nem csökkentette elégséges mértékben a költségvetési kiadásokat.

A következő – 1,7 milliárd eurónak megfelelő összegű – hányad  folyósítása június végén vagy július elején lenne esedékes, ezt azonban a kormányzati ügyek állása teszi fölöttébb bizonytalanná.

Valdis Dombrovskis miniszterelnök új – jobbközép orientációjú – kabinetje most, májusban igyekszik vergődve összehozni a 2009-es év költségvetését. Ehhez azonban szeretné megnyerni az – IMF, az EU és a skandináv államok részvételével felállított – hitelezői konzorcium támogatását egy, legalább 7 százalékos, GDP-arányos hiány beiktatására.

Ilyen arányú deficit mellett a kormány még mindig nem tudja elkerülni kórházak és iskolák sorának bezárását, a köztisztviselői fizetéseket – óriási felháborodás és tüntetések közepette – már korábban csökkentették. A tetemes hiány azzal is fenyeget, hogy Lettország nem tudja a 2012-re tervezett időpontban bevezetni az eurót.

IMF Lettország gzdasági válság
Kapcsolódó cikkek