Magyar gazdaság

Újabb átcsoportosítással kezeli a válságot a kormány

Újabb pályázati lehetőségek megnyitásával igyekszik tompítani a gazdasági válság hatásait a kormány.

A fő célkitűzés a munkahelyek megőrzése: ennek érdekében az utóbbi időben mintegy 260 milliárd forintnyi forrást csoportosítottak át az Új Magyarország fejlesztési terven belül, elsősorban a Gazdaság operatív program és a foglalkoztatási célok javára.

A magyar munkahelyek 65-70 százalékát biztosító kis- és középvállalkozások támogatására ugyanis elsősorban ez utóbbi program szolgál – fejtegették egy tegnapi háttérbeszélgetésen a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban (NFGM).

A foglalkoztatási szint megőrzését célul kitűző pályázati lehetőségek közül a legújabb az úgynevezett 4+1 program. Ennek keretében a vállalkozások átmeneti támogatásban részesülhetnek személyi jellegű s a képzéssel kapcsolatos költségekre. A cél az, hogy elbocsátás helyett a munkáltatók képzési lehetőségeket nyújtsanak a dolgozóknak.

A fő célcsoport itt is a legalább öt főt foglalkoztató kis- és középvállalkozások köre, az összesen 30 milliárd forintos keret kétharmadát ők hívhatják le. A fennmaradó 10 milliárd a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató cégeket célozza meg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

kis- és középvállalkozások 4+1 program válságkezelés átcsoportosítás válság
Kapcsolódó cikkek