Magyar gazdaság

Újabb nehéz nap vár a közép-kelet-európai valutákra

Pénteken tovább gyengülhet kissé a forint, együtt a többi térségi valutával, mert a nemzetközi befektetői lelkesedés az utóbbi időben alábbhagyni látszik, írta elemzők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség péntek reggel.

A nemzetközi piacokon változatlan a meggyőződés, hogy a világválság előbb-utóbb elmúlik, de a május közepéig tartott hurrá-optimizmus elmúlt, mind több az óvatosságra intő vélemény arról, hogy a fellendülés inkább utóbb várható, semmint előbb.

A közép-kelet-európai valuták számára közvetlenül sok függ pénteken a nap folyamán megjelenő, első negyedévi lengyel GDP-adattól: vajon sikerült-e kiküzdenie a lengyel gazdaságnak még valamicske növekedést, vagy a többiekhez hasonlóan visszaesésre váltott.

Az elemzők kisebbsége visszaesést vár Lengyelországban is. További kérdés, folytatja-e a lengyel kormány az EU strukturális alapjából érkező pénzek zlotyra váltását, ami segítene az árfolyamnak. Kereskedők szerint a lengyel kormány csütörtökön beavatkozott a piacon a zloty védelmében, és ez némi támogatást adott.

A forint múlt héten, szerdán több mint négyhavi csúcsra erősödött, de a lendületet már egy nap múlva, múlt csütörtökön megtörte, hogy a nemzetközi hangulat rosszra fordult, miután az amerikai Fed rontotta az amerikai és világgazdasági előrejelzéseit.

zloty lengyel GDP visszaesés
Kapcsolódó cikkek