Magyar gazdaság

Zöld fejlesztések a Szigetközben

Az EU több mint 10 milliárd forintos támogatásával megújulhat a Szigetköz - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter Mosonmagyaróváron.

Az egyik, hatmilliárdos EU-projekt keretében 2013 decemberére helyreállítják a Szigetköz vízrendszerét, a másik fejlesztés pedig a Mosoni-Duna és Lajta rehabilitációját tűzi ki célul – tudták  meg a helyi lakosok, önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek képviselői a Szigetköz jövőjéről tartott fórumon.

A mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztésével teljessé válik a szigetközi vízrendszer természet-közeli állapotának helyreállítása. Javulni fognak a belvíz elleni védelem, valamint az öntözés, a horgászat-halászat és az idegenforgalom feltételei is.

A fejlesztések során kiépül az Alsó-Szigetköz mentett oldali vízpótló rendszere is, és rehabilitálják az Ásványi-ágrendszer alsó szakaszát, valamint a Bagaméri és a Patkányosi mellékágrendszert. A szükséges vízkivételi lehetőségek kiépítésével így – a Felső-Szigetköz vízpótló rendszerét kiegészítve – teljessé válik a szigetközi vízrendszerek helyreállítása.

A mellékágakban javulnak a vízi élőlények, különösen a halak táplálkozási, szaporodási és vándorlási feltételei. Helyreállítják a vízhiány miatt veszélyben lévő vizes élőhelyeket, amelyek otthont adnak többek között a magyar és a német bucónak, a durbincs-féléknek, a paducnak és a hódoknak.

A beruházás 18 településen 150 ezer embert érint, de közvetett régiós kihatása – Győr, Pozsony és Bécs lakosságának rekreációs igényét is számba véve – akár milliós nagyságrendű is lehet.

A másik, a Mosoni-Duna és a Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációjáról szóló uniós projekt a mosonmagyaróvári és a győri kistérség 22 településének 192 ezer lakosát érinti közvetlenül.

A fejlesztés során a Mosoni-Duna belterületi szakaszain javítják az árvízi-, hordalék- és jéglevezetési feltételeket, rendezik a partokat, rehabilitálják a mosonmagyaróvári duzzasztót és biztosítják a vízi élőlények számára az átjárhatóságot. A Lajta alsó szakaszán elvégzik a belterületi szakasz partrendezési feladatait, felújítják a folyó mosonmagyaróvári duzzasztóját és biztosítják annak ökológiai átjárhatóságát is.

A 4,86 milliárd forintos projekt eredményeként a Mosoni-Duna és a Lajta folyó mentén javul a felszíni vizek mennyiségi és minőségi állapota, és nő a lakosság árvízvédelmi biztonsága. A feliszaposodott mellékágakat helyrehozzák, így az évről-évre növekvő számú idelátogató vízi turista új területeket fedezhet majd fel. A halállomány növekedése és változatosabbá válása vonzerőt jelenthet a horgászturizmusra is. A hordalék, az iszap és a nádas rendezésével a belterületi partszakaszokon lapos, természet-közeli strandokat alakítanak ki.

Szigetköz zöld EU-projektek fejlesztések
Kapcsolódó cikkek