Magyar gazdaság

260 milliós pályázat a Norvég Alapból

Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a megújuló energiaforrások és az agrár innováció területén végzett kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységre hirdetett pályázatot 260 millió forint értékben a Norvég Alapból.

Gömöri Gábor, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) projektmenedzsere elmondta: a pályázaton mintegy 12 és 50 millió forint közötti összegre lehet pályázni az említett két területen, ez alapján 5-20 közötti sikeres pályázattal számol a tanács. A támogatás a projektek költségeinek 90 százalékát finanszírozza, legfeljebb 9 hónapos futamidőre.

A pályázati alapösszeg a Norvég Alap támogatásával, valamint az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával válik hozzáférhetővé.

Az első prioritás a k+f együttműködések támogatása a megújuló- és alternatív energiaforrások területén, amelyek közül a geotermikus és vízi energiát emelte ki Gömöri Gábor.

A második k+f prioritás az agrár innováció területére vonatkozik, ahol organikus mezőgazdasági fejlesztéseket támogatnak: ilyenek a hazai növény- és állatfajták termesztése és tenyésztése, állati és növényi termékek fejlesztése, innovatív élelmiszerek, valamint környezetkímélő technológiák kifejlesztése - ismertette.

A támogatás céljai között jelölte meg a projektmenedzser a regionális innovációs folyamatok fejlesztését, az alkalmazott kutatások ösztönzését, valamint a kutatási eredmények gyakorlati elterjesztését. Fontosnak tartják, hogy piacképes fejlesztések valósuljanak meg a pályázati pénzből - tette hozzá.

Az Észak-Alföld régió tudásbázisainál, ezek között kiemelten a felsőoktatási intézményeknél, a kutatás-fejlesztést és technológiai innovációt erősítő projekteket támogatnak kiemelten - fejtette ki.

A felsőoktatási intézmények mellett a támogatásra jogosultak között alapítványok, közalapítványok és non-profit kutatóhelyek vannak.

Az ÉARFÜ további tájékoztató napokat tart a pályázatról június 25-én Szolnokon és június 26-án Nyíregyházán.

Norvég alap NKTH agrár innováció Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség megújuló energiaforrás Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Kapcsolódó cikkek