Magyar gazdaság

A lakosság tűrőképessége miatt aggódik a megszorításokat bevezető lett kormány

A kényszerű és súlyos megszorítások keresztülvitele a viszonylag friss – alig néhány hónapos – mandátum birtokában eljáró lett kormány számára is súlyos kihívást jelent: a közalkalmazotti dolgozók bértömegét ismét csökkenteni kell, ez alkalommal 20 százalékkal, az infláció által amúgy is megtépázott nyugdíjakból pedig 10 százalékot kell lefaragni.

A gazdasági és szociális feszültségek kezeléséhez szükséges EU- és IMF-hitelek folyósítását még februárban befagyasztották, egy esedékes, 200 millió eurós hányad kifizetését a 2009-es költségvetés módosításának elfogadásától tették függővé, ami csak a következő hétre várható.

A kormány 712 millió eurós kiigazítási programot fogadott el, és hajt végre, részben az adók emelése, részint a kiadások megkurtítása révén. A március óta hatalmon lévő jobbközép koalíciót vezető Valdis Dombrovskis miniszterelnök kijelentette, hogy a költségvetési hiányt a 10 százalékának megfelelő mértékben fogják csökkenteni a következő 3-4 év során. Ha ezt sikerül keresztülvinni, akkor elhárulhat annak veszélye, hogy le kelljen értékelni – az euróhoz rögzítve tartott – valuta, a lat árfolyamát.

A kormányfő szerint az eddigi intézkedésekre biztató visszajelzéseket kapott a hitelezőktől, ami jó reményekkel tölti el a kabinetet az esedékes hitelrészletek folyósítását illetően. A kormányfő kijelentette, hogy a megszorítások elfogadtatása a parlamentben biztosítottnak tekinthető. Problémát azonban a politikus a megsarcolt lakosság tűrőképességében lát, ezért igyekszi megnyugtatni a választókat, hogy a mostani szigorítási forduló után további, súlyos megszorításokra nem kell számítani.

Biztatónak mondta a politikus, hogy az ország kilábalni látszik abból a recesszióból, amelybe az erős külső konjunktúra idején elkövetett túlzásokkal vitte a gazdaságot az előző kormányzati gárda. Dombrovskis kijelentette, hogy a pénzügyi piacokat immár sikerült lecsillapítani, most a társadalmi béke fenntartása vált elsődleges céllá.

lat Lett kormány megszorítások
Kapcsolódó cikkek