Magyar gazdaság

Berlin támogatja a pénzügyi szabályozást

Németország támogatja a pénzügyi szektor európai szintű felügyeletéről szóló uniós elképzeléseket, ugyanakkor Berlin szerint „számos bonyolult kérdés” vár még tisztázásra, mielőtt a tervezetből jogszabály születne idén ősszel – közölte Jörg Asmussen pénzügyminiszter-helyettes. A német kabinet szerint az egyik ilyen fontos nyitott kérdés, hogy a pénzpiaci veszélyhelyzetek jelzésére felállítani javasolt Európai Rendszerkockázati Tanács (ESRC) önálló ügynökségként, vagy a tagállami központi bankok rendszerének részeként működjön. Berlin az utóbbi megoldást támogatja.

Az Európai Bizottság javaslatai megfelelő irányba mutatnak, és szándékunkba áll támogatni is ezeket az Európai Tanács júniusi ülésén – fogalmazott Asmussen.

Berlin számára csupán az nyitott kérdés, hogy hogyan fog működni az ESRC működésének ellenőrzése – tette hozzá. Asmussen kijelentései megfigyelők szerint egyértelműen azon gyanú eloszlatására szolgálnak, hogy Németország ellenezné az európai bankok működését ellenőrző nemzetek feletti rendszer kiépítését.

Ennek illusztrálásképp Asmussen szembe is állította Berlin együttműködési hajlandóságát a britek meglehetősen szkeptikus hozzáállásával. Lord Myners, a londoni kabinet bankügyi minisztere egyébként valóban aggodalmát fejezte ki a brit parlament képviselőinek azzal kapcsolatban, hogy az új uniós szabályozás csorbíthatja a nemzeti piacfelügyeleti szervek függetlenségét, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy alapvetően egyet ért a szabályozás európai szintű harmonizációjával.



A brit – és német – fenntartások alapján akkor is kemény vitára lehet számítani a tervezet szövegének őszi közzétételéig, ha mind a pénzügyminiszterek jövő heti, mind a kormány- és államfők későbbi júniusi találkozóján támogatást kapnak az Európai Bizottság elképzelései – mutat rá az FT.com.

Brüsszel elképzelései szerint két szintből állna a rendszer: az ESRC mellett az egyes tagállamok piacfelügyeletei szerveit tömörítő ESFS is részt venne a piaci kockázatok figyelésében, az egyes vállalatok tevékenységének nyomon követésével.

támogatás Európai Bizottság Berlin pénzügyi szabályozás Brüsszel
Kapcsolódó cikkek