Magyar gazdaság

Brüsszel felülvizsgálja a lobbiregisztert

Ma egy éve született meg az Európai Bizottság lobbiregisztere, amely a brüsszeli testület döntéseit befolyásolni igyekvő érdekkijárókat hivatott számba venni. A bizottság július folyamán felülvizsgálja a rendszert, és a szükséges változtatásokkal kapcsolatban az érintettek véleményét is kikérte.

Míg maguk a lobbisták alapvetően sikeresnek tartják a regisztert, az EU átláthatóbb működéséért küzdő civil szervezetek szigorúbb szabályokat követelnek.

Jelenleg ugyanis nem kötelező feliratkozni a lobbisták listájára. Bár ezt eddig több mint 1500-an már megtették, a Transparency International (TI) szerint számos fontos szereplő még mindig hiányzik.

Az Európai Bizottság ugyan hangsúlyozottan tágan értelmezi a lobbizás fogalmát, így a regiszter a lobbicégeken és a vállalati érdekkijárókon túl az ügyvédi irodákat, a civil szervezeteket és a különféle "agytrösztöket" is célozza, a jelenlegi lista egyik kategóriában sem tekinthető átfogónak - állítja a TI.

Az európai lobbisták szövetsége (EPACA) abban az esetben tartaná szükségesnek egy kötelező rendszer bevezetését, ha a bizottság tovább szigorítaná a lobbimegbízások pénzügyi részleteinek nyilvánosságára vonatkozó előírásokat.

lobbizás Európai Bizottság lobbiregiszter TI
Kapcsolódó cikkek