Magyar gazdaság

Elfogadták a vagyonadó módosító javaslatait

Jelentős gazdasági vonatkozású törvények módosításait szavazta meg hétfőn az Országgyűlés. A képviselők többek között döntöttek a közteherviselés átalakításáról, illetve a vagyonadóról szóló javaslat módosításairól.

Mindkét esetben a kormány által támogatott módosítókat fogadták el a képviselők. Így egyebek mellett megszavazták a cafeteria kedvezményes adóztatását, illetve a turisztikai szálláshely szolgáltatás ugyancsak kedvezményes áfakulcs alá tartozna az elfogadott módosítások alapján. Nem támogatta a Ház ugyanakkor azt az SZDSZ-es javaslatot, hogy a helyi iparűzési beszedése önkormányzati hatáskör legyen.

A vagyonadóról szóló javaslat esetében a legfontosabb az a módosítás, mely szerint az első lakás 30 millióig adómentes, a második 15 millióig, a harmadik után pedig a tulajdonosnak mindenképpen fizetnie kell, ha valamennyi ingatlannak ugyanaz a személy a tulajdonosa.

Zárószavazás volt arról a törvényjavaslatról, ami az építőipari körbetartozásokat rendezné. A javaslatot a Fidesz is támogatta, ugyanakkor azt hangoztatta az ellenzék legnagyobb pártja, szülessenek a belső piacokat élénkítő lépések a kis- és a középvállalkozások esetében, mert az 1800 milliárd forintos európai uniós forrás a kkv-k támogatására nem elegendő.

A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényjavaslat esetében a parlament gazdasági bizottsága visszavonta azt a módosítást, amelyben azt kezdeményezte volna, hogy a PSZÁF-ot az öt tagból álló felügyeleti tanács helyett a miniszterelnök által javasolt és a köztársasági elnök által hat évre kinevezett személy irányítsa.

kedvezményes áfakulcs iparűzési adó vagyonadó cafeteria módosító javaslatok
Kapcsolódó cikkek