Magyar gazdaság

Gazdasági válság: mi történt ma? Összefoglaló

Pozitív és negatív hírek is érkeztek csütörtökön mind bel-, mind pedig külföldről a globális válsággal kapcsolatban. Az egyértelműen kedvező a magyar gazdaság számára, hogy a külkereskedelmi mérleg az előzetesen közöltnél magasabb, 619,1 millió euró (198,1 milliárd forint) aktívumot mutatott az idén az első negyed évben.

Az egyértelműen kedvező a magyar gazdaság számára, hogy a külkereskedelmi mérleg az előzetesen közöltnél magasabb, 619,1 millió euró (198,1 milliárd forint) aktívumot mutatott az idén az első negyed évben. Az egyenleg 337 millió euróval (123 milliárd forinttal) javult a tavalyi 282,1 millió euró (75,6 milliárd forint) pozitívumhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A hivatal május eleji gyorsjelentésében ennél kisebb pozitívumot jelzett előre: 609,3 millió euró (195,1 milliárd forint) aktívumot.

Az unió pedig úgy ítéli meg, hogy Magyarország számára az energiaipar az Európai Unión belül kiugrási lehetőség, amelyet nem szabad elszalasztani - ezt Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő az mondta az MTI-nek.

Ezt a véleményt támasztja alá, hogy már az idén sikerült megteremteni Magyarországon a megfelelő jogi környezetet ahhoz, hogy 2020-ra Magyarország 13 százalékra növelhesse a arányát a teljes energiafelhasználásban.

Mindemellett az emberek - akik adóznak - talán annak örülnek most a leginkább, hogy mintegy 20 ezer forinttal nőhet jövőre a havi nettó jövedelme egy 240 ezer forintos havi bruttó jövedelemmel rendelkezőnek. Ezt Oszkó Péter pénzügyminiszter mutatta be, a tárca honlapján elérhető Jövedelem-kalkulátorral végzett számításai alapján csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

Hangsúlyozta: az adócentralizáció összességében csökken, jövőre várhatóan 40 százalék alá mérséklődik, az változások csak a kiugróan magas jövedelemmel rendelkezőknek nem jelentenek megtakarítást. Hangsúlyozta: az élőmunka adóterhelésének ilyen mértékű csökkentésére 20 éve nem volt példa.

A kormány által az év eleje óta indított különböző programok pedig összesen 58 ezer munkahely megőrzését tették, illetve teszik lehetővé. E programok megvalósítására mintegy 50 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre. Az európai uniós forrásból meghirdetésre kerülő munkahelymegőrző pályázatok várhatóan újabb, hasonló nagyságrendű munkahelyteremtést is eredményeznek majd - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnak a hitelüket fizetni nem tudó tulajdonosok lakásaira, feltéve, hogy utána nekik adják bérbe, továbbá a munkával rendelkező, de anyagilag megrendült adós is kaphat átmeneti könnyítést a törlesztésre - ezek a legfontosabb szabályai "a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról" címet viselő törvényjavaslatnak. Ezt csütörtökön terjesztette a pénzügyminiszter a parlament elé.

Kedvezőtlen viszont, hogy megrendült a hazánkba vetetett bizalom. Legalább is ezt állítja az Ernst and Young 2009-es Európai Versenyképességi tanulmánya, mivel Magyarország visszacsúszott az európai befektetési listán. Hazánk az európai mezőny 12. legvonzóbb országa a 2008-ban regisztrált 100 befektetési projekttel, s ezzel 3 helyet csúszott vissza 2007-hez képest.

Nem jó hír az sem állítja Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke: annak ellenére, hogy 2008-ban az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 3-5 százalékos béremelésre tett ajánlást a következő évre, a vállalatok többsége ezt nem hajtotta végre.

Igazolódni látszik az az állítás is, hogy a kormány által tervezett 32 százalékos adókulcs esetén csupán a munkaadók többsége nem adna természetbeni juttatásokat dolgozóinak. Egy Szonda Ipsos kutatásából az derül ki, hogy csupán a cégek négytizede tartaná fenn a természetbeni juttatásokat. Egy 10 százalékos esetében azonban már tízből hét adná ezt a juttatást.

Az utazási szezon kezdetén az sem kedvező sokaknak, hogy csütörtökön kissé tovább gyengült a forint. Az eurót 287,76 forinton jegyezték csütörtökön délután négy órakor, szemben a szerda délutáni 286,85 forinttal.

A gazdaságot élénkítheti hosszabb távon, hogy az Európai Központi Bank (EKB) változatlanul, 1 százalékon hagyta alapkamatát. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak. A bankban "kiegyensúlyozottnak" tartják az új gazdasági előrejelzésekkel szembeni negatív és pozitív kockázatokat, és ebből a piacon arra következtetnek, hogy belátható időn belül nem várható kamatmozdulat az EKB-tól. Emellett maradt a fél százalékos brit is.

A várható fellendülést jelezheti az is, hogy az ismert luxemburgi politikus, Jean-Claude Juncker. A luxemburgi miniszterelnök nem akarja tovább megőrizni a pénzügyminiszteri tárcát a kormányfői megbízatás mellett, ha győzelmet arat a vasárnapi parlamenti választáson - jelentette a Luxemburger Wort című lap.

Kedvező változás tapasztalhatnak idén nyáron a Horvátországba utazók. e hét végétől ugyanis egészen szeptember végéig, korlátozott időben ismét nyitva tarthatnak vasárnaponként az üzletek Horvátországban, ahol januártól szigorították a boltok munkarendjét.

Nemzetözi vonatkozású és egyben magyar is egyben a bejelentés miszerint: az orosz OJSC Surgutneftegas törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Mol Nyrt. ellen a Fővárosi Bíróságon a Surgutneftegas részvénykönyvi bejegyzésének megtagadása miatt - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A Surgutneftegas a Mol részvényeinek 21,2 százalékával rendelkezik, amelyet még március végén vásárolt meg váratlanul az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért.

Rossz hír, hogy a légitársaságok ismét nagy veszteségbe repülnek. Közel lehet ugyanis az 5 milliárd dollárhoz a világ légitársaságainak idei együttes vesztesége a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) vezérigazgatója szerint.

gazdasági válság munkahelymegőrzés eu forrás adózó
Kapcsolódó cikkek