Magyar gazdaság

Magyar ipar: A biztató március után ismét mélypont

A biztató március után ismét a mélypont közelébe esett a hazai ipar teljesítménye. Egyelőre hiába mutatnak élénkülést a nyugati konjunktúraindexek, ezek hatása még nem érte el a hazai termelőket.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest áprilisban 27,1, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal visszaesett – közölte előzetes adatok alapján a KSH.

A márciusi 15,6 százalékos zsugorodás után ezek a számok csalódást keltők, tavasszal ugyanis már kevesebb gyárbezárásról szóltak a hírek. A februári, rekordmértékű zuhanás után ez az utóbbi évtized legjelentősebb visszaesése a tizenkét havi indexet tekintve. Emiatt a kumulált mutató is igen gyenge lett, nem kizárt, hogy tovább rontanak a szakértők az iparra vonatkozó ez évi, eddig 10 százalék körül mozgó előrejelzéseiken is. A termelés volumene az év első négy hónapjában 23,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított ipari termelési index 5,1 százalékkal csökkent, ez szintén február után a legrosszabb havi adat, igaz, a decemberi, 15 százalékot meghaladó visszaesést meg sem közelíti. A legjelentősebb nemzetgazdasági ágazat tehát csapongó teljesítményt mutat, bár a zuhanásszerű csökkenés már véget ért.

A konjunktúrafelmérések és a rendelésállományi adatok hónapok óta a nyugat-európai gazdaságok visszakapaszkodását mutatják, ez azonban a hazai ipari mutatókban rendszerint csak három-négy hónapos késéssel jelentkezik.

A részletes ipari adatokat június 12-én teszi közzé a KSH, addig csak találgatni lehet az esés hátterét.

Az elemzés további részleteit itt olvashatja

KSH csalódás ipari termelés mélypont gazdaság
Kapcsolódó cikkek