Magyar gazdaság

Oszkó-interjú: "Adócsökkentés terén a kormány kihozta a maximumot"

Küzdelem az adóminimalizálás ellen, a költségvetési források hatékony felhasználása, az élőmunkateher lehető legnagyobb mértékű csökkentése – ezek a célok tükröződnek az immár a T. Ház előtt lévő 2009-es és 2010-es adómódosítási tervekben. Az adócsökkentés terén a kormány kihozta a maximumot a jelenlegi költségvetési keretekből – fogalmazott lapunknak adott interjújában Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Világgazdaság: Az adócsomag egyik legjelentősebb eleme, hogy az idén kismértékben, jövőre azonban jelentősen csökken az szja-terhelés, hála a sávhatár megemelésének. Kérdés azonban, hogy az akár másfél havi bérnek is megfelelő nettó keresetbővülésből mennyi marad, ha figyelembe vesszük a cafeteriaelemek megadóztatását, a vagyonadót és az általános forgalmi megemelését.

Oszkó Péter: Az, hogy a nettó keresetek hogyan alakulnak az idén és jövőre, nagyon sok tényezőn múlik. Összességében az adóterhelés mind ebben az évben, mind jövőre csökken. A arányában az adóterhelés a 2008-as 40,3-ről már az idén 39,8 százalékra apad, vagyis az állam összességében kevesebbet szed be a lakosságtól és a vállalkozásoktól. Az azonban, hogy egyes adózói körök terhelése hogyan változik, nagyban függ a fogyasztási szokásoktól és a juttatási rendszerektől.

Az szja-csökkentés hatására az átlagbér környékén közel 10 százalékkal javul a nettó jövedelempozíció, ez tehát még akkor is éppen kétszerese az áfaemelés hatásának, ha feltételezzük, hogy a magánszemély teljes jövedelmét „elfogyasztja”. Ez azonban a jelenleg növekvő megtakarítási hajlandóságot figyelembe véve egyáltalán nem valószínű, így tehát az adózók „nyeresége” még nagyobb lehet.

Az interjút teljes terjedelmében elolvashatja itt

adócsökkentés általános forgalmi adó vagyonadó cafeteria adómódosítás pénzügyminiszter adócsomag adóterhelés adóminimalizálás szja interjú Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek