Magyar gazdaság

Soha nem látott üzemanyagár-emelkedés – Már nincs "kegyelem"

Habár sikerült némi engedményt elérniük a fuvarozóknak, ezek csak kis részét képezték a benyújtott hosszú „kívánságlistának”. Az egyik a nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozásának rendje.

 A kamionok ugyanis június 15. helyett csak július 1-jétől lesznek kénytelenek szombat délután három órától félreállni a parkolókba. Emellett a fuvarosok kérésére a közúti bírságolás rendszere is enyhül: a kisebb szabálytalanságokért nem szabnak majd ki a vállalkozások működését veszélyeztető mértékű büntetéseket.

Ezenkívül adómentes marad a nemzetközi árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként, illetve árukísérőként foglalkoztatott magánszemélyek napidíja. A mértéke sem emelkedik a légrugós vagy azzal egyenértékű paraméterekkel ellátott haszongépjárművek esetében, marad 1200 forint minden megkezdett 100 kilogramm után. Nem úgy, mint az általános gépjárműadó esetében: a jövő évi adótörvényekben ugyanis 15 százalékos emelést helyezett kilátásba a kormány.

A kormánynak a fuvarozókra mért legnagyobb csapása azonban kétségkívül a július 1-jétől hatályba lépő dupla emelés . Jövő szerdától a jövedéki 5,5 forinttal 109, illetve 90,5 forintra emelkedik a benzin, illetve a gázolaj esetében, míg az áfa kulcsa 20-ról 25 százalékra módosul.

Mindezek következtében abban az esetben, ha az üzemanyagárak nem változnak az elkövetkező két hétben, a benzin kiskereskedelmi ára 19, a gázolajé pedig 18 forinttal, azaz csaknem 7 százalékkal fog emelkedni. Ekkora mértékű forintban számolt árnövelésre eddig még nem volt példa Magyarországon.

A helyzetről Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettese nyilatkozott a Világgazdaságnak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

gépjárműadó kamion fuvarozó Karmos Gábor üzamanyag benzin áfa áremelés bírság adótörvény teherfuvarozó
Kapcsolódó cikkek