Magyar gazdaság

Tisztességtelen feltétel: megtépázzák egyes szolgáltatók általános szerződési feltételeit?

Megtépázhatja egyes szolgáltatók általános szerződési feltételeit az Európai Bíróság (EB) minap kihirdetett ítélete a bíróságok illetékességéről. Egyúttal fordíthat a fogyasztó kiszolgáltatott helyzetén is – nyilatkozta a Világgazdaságnak Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.

Az EB-hez a Budaörsi Városi Bíróság fordult egy mobilszolgáltató társaság és ügyfelének jogvitája kapcsán. A cég általános szerződési feltételeiben per esetére a székhelye szerinti bíróságot kötötte ki, amely távol esett az ügyfél lakóhelyétől. A bíróságnak kétségei voltak a feltétel tisztességes jellegéről.

Baranovszky utalt arra, szövetségüknél is több fogyasztó panaszolta: jelentős terhet jelent számukra a személyes részvétel olyan perben, amelyre lakóhelyüktől távol, a szolgáltató székhelye szerint illetékes bíróságon kerül sor amiatt, mert az általános szerződési feltételek ilyen kitételeket tartalmaznak.

Most az EB – az idevágó közösségi irányelvre hivatkozva – kimondta: az ilyen kikötés tisztességtelennek tekinthető, ha a fogyasztókra nézve súlyos hátrányokkal jár.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

tisztességes Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége Európai Bíróság mobilszolgáltató bíróság tisztességtelen Budaörsi Városi Bíróság Baranovszky György
Kapcsolódó cikkek