Magyar gazdaság

Bukás az élénkítő csomag? Leállítanák!

A republikánusok régen látott egységet mutattak a hétvégén: az ellenzék egyértelművé tette: nem támogatja Barack Obama újabb, tervezett élénkítőcsomagját, mint hogy – szögezték le – az eddig elköltött dollármilliárdok sem váltották be a reményeket.

"Azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy az élénkítő csomag bukás. Az volt a cél, hogy a ne emelkedjen 8,5 százalék fölé. (Júniusban a ráta 9.5 százalékos volt.) Ehhez képest látjuk, hogy a cégek nem bővítik az alkalmazottak számát. Még a legoptimistább prognózis szerint is 750 ezer állás szűnik meg ebben az évben" – összegezte véleményét a republikánus Eric Cantor az AP-nek.

Egyetértette ezzel John Kyle szenátor is, aki szerint jelenleg csak az előirányzott összeg 6,8 százalékát költötték el. A honatya szerint miután megfeleltek a már vállalt szerződéses kötelezettségeknek, a programot le kellene állítani. John McCain – Obama korábbi ellenfele az elnökségért folytatott harcban – egyenesen úgy fogalmazott: a pénzek jelentős részét nevetséges projektekre költötték el.

Barack Obama ugyanakkor nem rendült meg az élénkítést illetően, Ghánából adott interjújában leszögezte: a program a terveknek megfelelően halad. Mint mondta, mindig is tudták, hogy az összeg jelentős részét a következő évben csatornázzák ki, ez ugyanis nem fél éves, hanem két éves program.

Obama élénkítő republikánus szenátor
Kapcsolódó cikkek