Magyar gazdaság

Egyre több hamisítvány akad fenn az uniós határokon

Az unió külső határain tavaly mintegy 178 millió darab hamis csempészárut foglaltak le a hatóságok, ami 125 százalékos emelkedést jelent a megelőző évben regisztrált 79 millióhoz képest.

A kalóztermékek sorát a korábbi évek trendjéhez hasonlóan 2008-ban is a DVD-k és CD-k vezették: a lemezek a lefoglalt árucikkek 44 százalékát tették ki, 79 milliós darabszámmal. A fogásokból a cigaretták 23, a ruházati termékek pedig 10 százalékkal részesültek.

Az uniós vám- és pénzügyőrök eredményeit összegző jelentésében az Európai Bizottság megállapítja, hogy a hamisítási ügyek 80 százalékára az európai gyártók kérésére indult vizsgálatok nyomán derült fény. A szellemi tulajdonjogok megsértése miatt uniós cégek mintegy 13 ezer bejelentést tettek a hatóságoknál.

Az ilyen jellegű jogsértést jelentő esetek száma a legnagyobb mértékben, 136 százalékkal a játékoknál növekedett 2008-ban. Az elektronikus berendezéseknél 58, a gyógyszereknél 57, a háztartási termékeknél pedig 42 százalékos emelkedést regisztráltak.

Schengen fogyasztóvédelem hamisítványok Európai Unió
Kapcsolódó cikkek