Magyar gazdaság

Elképesztő összeg válságkezelésre

Az amerikai kormány pénzügyi válsággal kapcsolatos kötelezettségvállalásának teljes összege elérheti a 23,7 billió dollárt - tűnik ki egy felügyelő hatóság becsléséből.

A becslést a bankokat megsegítő, csaknem 800 milliárd dolláros Troubled Asset Relief Program (Tarp) különleges főfelügyelője tette egy képviselőházi bizottság részére. Neil Barofsky szerint a számadat a washingtoni kormány és a Federal Reserve általi segélykezdeményezések teljes összegét tartalmazza – jelenti BBC.

Barofsky bírálattal illette a kormányt, amiért továbbra sem fogadja meg hivatala ajánlásait az átláthatóságra vonatkozóan.  A szakértő hangsúlyozta, hogy bár a Tarp önmagában is óriási jelentőségű, egy átfogó szövetségi segélyprogram részét képezi. Barofsky úgy vélte, a bankmentő csomag sikerességét a kormányzat intézkedéseinek egészének kontextusában kell vizsgálni.

A  program keretében eddig összesen 570 pénzintézet kapott 198 milliárd dollárnyi forrást. Számtalan pénzintézet, így a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a JPMorgan Chase már visszafizette az állami pénzeket, hogy ne kelljen megfelelnie a feltételül szabott szigorú szabályoknak.

Fed TARP bankmentő
Kapcsolódó cikkek