Magyar gazdaság

EU-pénz folyik az adóparadicsomokba

Az adóparadicsomokkal szembeni kemény fellépés uniós retorikája ellenére az EU támogatásával a fejlődő országokban megvalósuló projekteket gyakran menedzselik adóparadicsomokban bejegyzett cégek, vagy olyan multinacionális vállalatok, amelyek kihasználják az offshore-központok nyújtotta adóoptimalizálási lehetőségeket.

Ezt állapítja meg az EU "házibankjának", az Európai Beruházási Banknak (EIB) a tevékenységét elemző jelentésében a Counter Balance nevű, hét uniós civil szervezetet tömörítő csoport.

Az EIB engedékenysége ezen a területen jelentős összegű adóbevételektől fosztja meg a fejlődő országokat, segíti a tőkekivonást, és hozzájárul a fejlesztési pénzek hasznosulását övező átláthahatlansághoz.

A jelentés szerint az uniós pénzintézet az elmúlt öt évben 5,66 milliárd eurót kölcsönzött fejlesztési projektek végrehajtására öt olyan banknak, amelyeket a Counter Balance az adóparadicsomok élenjáró brit, francia és holland használóiként azonosít. Ezek a Barclays Bank, a Royal Bank of Scotland, a BNP Paribas, a Société Générale és az ING.

adóparadicsomok uniós pénzek
Kapcsolódó cikkek