Magyar gazdaság

Hogyan lehet javítani vizeink állapotán?

Országos vízgyűjtő-gazdálkodási terv készül a folyók, tavak, felszín alatti vizek állapotának javítására; a tervet földrajzilag 42 alegységre bontották, s a részterveket ebben hónapban az ország 42 pontján, lakossági fórumokon vitatják meg.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) működési területén 6 alegység található. A kedden Miskolcon tartott rendezvényen a Sajó-Bódva "tervezési alegységet" illető vízgazdálkodási helyzetről és a jövőt illető teendőkről esett szó.

A részletekről előzetesen bárki tájékozódhatott a www.vizeink.hu honlapon.

Itt egyebek mellett az is szerepel, hogy az adott egységen belül a vízbázisok mennyiségi és kémiai minőségét illetően egyedül a Sajó-Bódva-völgye nem kapott jó minősítést: mennyiségileg a jó és nem jó határán van, kémiai minősége pedig nem jó. A javasolt intézkedések után a felszín alatti víz állapotának helyreállásához időre van szükség - szögezték le a szakemberek, s kitűzik: a víztestek jó ökológiai állapotát 2015-ig el kell érni. A Sajó-Bódva alegységen 170 település található, amelyből 13 város, csaknem 500 ezer lakosa van, számos ipari-mezőgazdasági és turisztikai vízfelhasználóval.

Az ország 42 tervezési alegységére készülő vízgyűjtő-gazdálkodási tervek társadalmi konzultációhoz készült vitaanyagai szolgálnak alapjául annak az egyeztetési folyamatnak, amelynek segítségével a jelenlegi tervváltozatokba beépülhetnek az elkövetkező időszak észrevételei, és az érintett társadalmi csoportok által megfogalmazott új szempontok.

Az intézkedések megvalósítása az elkövetkező években nemcsak a vízgazdálkodást, hanem a mezőgazdaság, az ipar, a településfejlesztés és a szolgáltatási szektor számos területét érinti majd, ezért minden érdekelt véleményének megismerése fontos. A vízgyűjtő-gazdálkodási terveket a beérkezett vélemények figyelembevételével véglegesítik 2009. végéig.

víz javítás állapot terv
Kapcsolódó cikkek