Magyar gazdaság

Szennyvíz nagyprojekt Érd térségében

A kormány szerdai ülésén döntött az „Érd és térsége szennyvíztisztító telep rekonstrukciója és bővítése és a szennyvízelvezető rendszer fejlesztése” című uniós nagyprojekt támogatásáról.

Érden, Tárnokon és Diósdon a csaknem 32 milliárd forintos beruházás eredményeként a csatornázottság 95 százalékra nő, a szennyvíztisztító telep napi kapacitását 15 ezer köbméterre emelik, és javítják a tisztítás hatásfokát is.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a fejlesztés hatására közel 80 ezer lakos élhet majd egy tisztább és egészségesebb környezetben, valamint javulni fog a befogadó Duna vízminősége és a térségben lévő sérülékeny felszín alatti vízbázis környezeti állapota is.

Az érdi szennyvízelvezetési agglomerációban a csatornázottsági szint alacsony, a három település átlagában 30 százalék alatt van (Érd: 23%, Diósd: 41%, Tárnok: 25%), és a jelenlegi gyűjtőhálózat műszaki állapota sem megfelelő. A beruházás során megépítenek 431 km új szennyvíz-vezetéket, felújítanak 9 km már meglévő csatornát, és 86 átemelőt is létesítenek, illetve rekonstruálnak. Ezzel a három településen a csatornázottság 95 százalékra nő, a csatornával ellátott lakások száma jelenleg 7310, a projekt befejeztével ez 36.286 lakásra bővül.

Az érdi szennyvíztisztító telep jelenlegi technológiája nem alkalmas arra, hogy a szennyvizet az előírt határértékekre megtisztítsa, és a kapacitása sem lenne elegendő ahhoz, hogy a megnövekedett mennyiségű szennyvizet kezelje. A jelenlegi szennyvíztisztító helyén, a még jó állapotban lévő műtárgyak felhasználásával megépül egy új, 15000 m3/d kapacitású telep, ennek területe 35 ezer négyzetméter lesz. Kiépül a biológiai tisztítási fokozat, és a szerves anyag- és a nitrogén eltávolítás is megoldott lesz. A szennyvíztisztító-telep technológiai fejlesztése és bővítése biztosítja majd a térségben összegyűjtött szennyvizek megfelelő hatásfokú tisztítását, ez pedig javítani fogja a befogadó Duna folyó vízminőségét.

Érd és térsége sérülékeny környezetű vízbázison helyezkedik el, így a csatornahálózat bővítése és a tisztított szennyvíz minőségének javítása hozzájárul a térség ivóvízellátását biztosító vízbázis környezeti állapotának javításához is.

A kormány támogató döntését követően a nagyprojektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldi az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. A beruházás 31,39 milliárd forintba kerül. Ehhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja 24,45 milliárd forint támogatást biztosít.

A beruházás kivitelezése 2009-ben kezdődik, a nagyprojekt megvalósításának befejezése 2012-ben várható.

szennyvíz Érd nagyprojekt
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek