Magyar gazdaság

Szerbia hóna alá nyúlt az Unió

Az Európai Bizottság pénteken úgy döntött, hogy 100 millió euróval támogatja Szerbia költségvetését, s jóváhagyott egy 85 milliós segélycsomagot is a Nyugat-Balkán államainak és Törökországnak - jelentette be a Bizottság belgrádi képviselete.

A 100 millió eurós segítséget a nemzetközi válság miatt rohamosan növekvő szerb költségvetési hiány tette szükségessé.

Olli Rehn bővítési biztos szerint a támogatás lehetővé teszi, hogy Szerbia folytassa az EU-integrációhoz kapcsolódó reformjait, amelyeket a jelenlegi válságban egyébként későbbre halasztana. A segély tehát elsősorban azt szolgálja, hogy ne álljon le az ország közeledése az EU-hoz.

A 85 millió eurós segélycsomagból (Törökországon kívül )Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia részesedik.

Az összeg annak a nyugat-balkáni válságkezelési programnak a része, amelyhez az Európai Bizottság 150 millió eurót biztosít, a partner nemzetközi pénzügyi intézmények pedig (például az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) további 600 millió euró értékű kölcsönt folyósítanak.

A közeli napokban az Európai Bizottság jóváhagyja a Bosznia és Hercegovinának szánt 39 millió eurós válságkezelő csomagot is - közölték Belgrádban.

Balkán gazdasági válság Szerbia uniós segély
Kapcsolódó cikkek