Magyar gazdaság

Az Európai Bizottság átalakítását sürgeti a Bruegel

Az Európai Bizottságon belüli biztosi posztok jelentős átalakítását, a belső piaci portfolió megszüntetését, a klímaváltozás elleni küzdelemre viszont új biztosi tisztség létrehozását javasolja a brüsszeli székhelyű Bruegel elemző műhely.

A nagy tekintélynek örvendő Bruegel gazdaságpolitikai javaslatait általában igyekeznek messzemenően figyelembe venni az uniós döntéshozók, a mostani javaslatok azonban éles politikai vitákat válthatnak ki az új összetételű bizottság létrehozásáról a tagállamok között folyó egyeztetéseken.

 André Sapir, a legfrissebb Bruegel-tanulmány társszerzője a sajtónak elmondta: az EU legfőbb végrehajtó testülete válaszút előtt áll, a gazdasági válság és az új kihívások nyomán előállt helyzetben a testület munkáját jobban meg kell szervezni.

Az Európai Bizottság nem az EU "kormánya" abban az értelemben, hogy csak javaslatok kidolgozására van joga, és az érdemi döntés lehetősége a tagállami kormányokat képviselő Tanács, illetve részben az Európai Parlament kezében van. Ám a több tízezer szakembert alkalmazó Bizottság bizonyos témák előtérbe állításával, a kívánatos irányok megfogalmazásával, az indokoltnak gondolt szabályozási előterjesztésekkel nagy mértékben alakítja az uniós politikát.

Sapir szerint az eddigi belső piaci portfoliót - amelyet a sokat bírált ír Charlie McCreevy vezetett - fel kellene számolni, feladatait más portfoliókhoz kellene átcsoportosítani. A pénzügyi piacokat a pénzügyi biztosnak kellene felügyelnie - ez eddig a spanyol Joaquín Almunia volt -, a vállalkozásokkal foglalkozó biztos portfolióját pedig az ipari terület kibővített felügyeleti jogával kellene felruházni. A vállalkozási biztos eddig a német Günter Verheugen volt. Emellett külön biztosi posztot kellene alkotni az éghajlatváltozás elleni küzdelem összehangolására - véli a Breugel elemzője.

A szakmai szempontok alapján megfogalmazott elképzelés azért vezethet súlyos vitákhoz, mert az eddigi nagyhatalmú belső piaci biztosi tisztség megszerzéséért több nagy tagállam verseng. Már jelezték igényüket a franciák, a németek, valamint a lengyelek is. A kereszténydemokrata José Manuel Barroso, aki a tagállami kormányok körében nagy politikai támogatottságot élvez bizottsági elnöki mandátumának meghosszabbításához, ám akinek újbóli megbízatásával szemben még berzenkednek az Európai Parlament szocialista és liberális képviselői, igyekezne úgy elosztani a tagállamok közti biztosi posztokat, hogy az a lehető legkielégítőbb legyen minden ország számára. A belső piaci biztos hivatalának feldarabolása jelentősen szűkítené Barroso mozgásterét a posztok odaígérgetését illetően.

Az eddigi összetételű Európai Bizottság mandátuma október végén jár le.

Bruegel Európai Bizottság átalakítás posztok
Kapcsolódó cikkek