Magyar gazdaság

Csökkent a távhő áfája

Mától a 18 százalékos áfakörbe került a távhő, amit az tett lehetővé, hogy Brüsszel jóváhagyta a kedvezményes kulcs alá sorolását.

Az Európai Bizottság nem emelt kifogást, így mától kedvezményesen forgalmi adózik a távhő, amelyet így 18 százalékos terhel. A távhőszolgáltatás kedvezményes áfa mértékkel történő adóztatásának feltétele az Európai Bizottság jóváhagyása volt. 

Áfa-szempontból távhő alatt kizárólag csak a hőenergia értendő, ezért a távhőszolgáltatás tárgya csakis hőszolgáltatás lehet - hívja fel a figyelmet a pénzügyminisztérium közleménye.

A hőszolgáltatás alapvetően a fűtési célra, illetve a használati melegvíz-készítés céljára távhővezeték-hálózaton keresztül biztosított hőenergiát foglalja magában, az ezen túlmenően szolgáltatott vizet azonban nem. Ennek megfelelően melegvíz-szolgáltatás esetében csak a használati melegvíz felmelegítéséhez szükséges hő biztosítása minősül távhőszolgáltatásnak (csak ez adózhat 18 százalékos áfa-kulccsal), a felmelegített víz szolgáltatása nem.

kulcs távhő áfa kedvezményes
Kapcsolódó cikkek