Magyar gazdaság

Ebben még vezetünk - Világszinten is csúcsadózók vagyunk

Hazánk még globális összehasonlításban is a magasabb adóterhelésű országok közé tartozik, legalábbis a jelenlegi személyi jövedelemadó- (szja) és társadalombiztosítási járulékkulcsok mellett – derül ki a KPMG Személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok vizsgálata 2009 című, tegnap közzétett felméréséből.

Az adatok szerint százezer dolláros éves jövedelem mellett az összesített effektív adó- és járulékteher nálunk 44,1 százalék, meglepő módon azonban háromszázezer dolláros kereset mellett ez 42 százalékra csökken.

Maga a tanulmány is megjegyzi, hogy Magyarországon igen hamar, már 1,9 millió forintos éves bruttó jövedelem mellett belép a legmagasabb szja-kulcs. A magas adóterhelés pedig komoly akadályt jelent az ország versenyképességében – fűzi hozzá Mike Glover, a magyarországi KPMG adótanácsadó részlegének vezetője.

A szakember szerint ez részben abban csapódik le, hogy még több jövedelem kerüli el az adózást, hiszen ez jelentős előnyökkel jár az adót be nem fizetők számára.

Mike Glover hozzáteszi: a foglalkoztatást terhelő magas tb-járulékok bizonyulnak az egyik olyan kulcstényezőnek, amely miatt a kis- és középvállalkozások a ténylegesnél alacsonyabb árbevételt tüntetnek fel.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

foglalkoztatás szka jövedelem járulék KPMG adótanácsadó adó
Kapcsolódó cikkek