Magyar gazdaság

Hogyan kerüljük el a létszámleépítést?

A magyar nagyvállalatok közel fele gondolkodik a munkavállalókat érintő megszorításokban – derül ki egy közelmúltban készült kutatásból.

Jelen gazdasági és iparági válságra a cégek elsősorban munkaidő-csökkentéssel reagálnak, nem vállalkoznak célirányos fejlesztésekre, a hosszú távú stratégiaépítés nem kifizetődő számukra. A dinamikus fejlődés záloga pontosan a cégstruktúra átalakításában, a tapasztalatok folyamatos elemzésében rejlik, amelyben kiemelt jelentőségű lehet az egyedülálló 10 milliárdos uniós forrást kínáló TÁMOP 2.3.3/B. pályázat.

A TÁMOP 2.3.3/B. „Nagyvállalkozások OKJ-s és akkreditált képzéseinek támogatása” című pályázat a nagyvállalati szektor munkahelymegtartó erejét erősítené egy jelenleg 2,5 milliárd forintos keretösszegű uniós támogatással. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben először áll rendelkezésre nagyvállalkozásoknak milliárdos képzési forrás: a program keretében OKJ-s és akkreditált szakmai képzések, a munkaerő-piaci kulcskompetenciák fejlesztésére irányuló képzés (idegen nyelvi, informatikai, stb.), és a szakképzésbe való bekacsolódáshoz szükséges bemeneti kompetenciák fejlesztésére irányuló felzárkóztató képzés valósulhat meg – melynek részleteit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség oldalán olvashatják.

A nagyvállalkozások munkahelymegőrzését szolgáló uniós pályázatra 2009. augusztus 24. és szeptember 14. között lehet benyújtani a pályázati anyagot, amelyeknek elbírálása folyamatos. A gyorsaság kiemelt fontosságú, hiszen a források idő előtt kimerülhetnek, így a cégek még a támogatástól is eleshetnek. A pályázattal - ideális esetben - a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóra vonatkozóan a akár háromszorosa is lehívható. Csak a legalább 250 főt foglalkoztató gazdasági társaságok és szövetkezetek élhetnek a TÁMOP 2.3.3/B. lehetőségével, a 250 fő alatti létszámú vállalkozások számára a TÁMOP 2.3.3/A. vehető igénybe.

A támogatás megszerzéséhez DFT-Hungária most térítésmentes segítséget nyújt, és ingyenesen vállalja minden vállalkozás számára a pályázatok beadásának menedzselését. A szolgáltatást a 06 20 338-0696 telefonszámon és a [email protected] e-mail címen lehet igényelni.

nagyvállalat TÁMOP létszámleépítés
Kapcsolódó cikkek