Magyar gazdaság

Itt a pohárcsere akció: 200 forintos betétdíj!

A zöldtárca az „Egy mozdulat” program részeként a Bánkitó Fesztiválon elindította a pohárcsere-program akcióját, amely az ilyen rendezvények környezetterhelését hivatott csökkenteni.

A környezetvédelmi tárca támogatásával megvalósuló pohárcsere programban a látogatók 200 forintos betétdíj ellenében válthatják ki a helyszínen használatos poharakat, melyeket később – egy újabb kör italnál – akár újra is tölthetnek, így a fesztivál nem fullad bele a műanyagpohár rengetegbe.

Ha már nem használják az ivóalkalmatosságokat, akkor sem szükséges kidobni a szemetesekbe, mert az árusítóhelyeken a fesztiválozók visszakapják azok árát. A poharakat elmossák és azokat újabb fesztiválokon használják fel, akár 100 alkalommal is.

A számítások szerint a Bánkitó Fesztiválon most először rendszerbe állított 5 ezer pohár így élettartama alatt mintegy 500 köbméter hulladékot vált ki. (Ez annyi mint például a Balaton Sound teljes hulladéktermése.)

A zöldtárca az idén nyáron összesen 15 ezer újratölthető poharat „vet be”, melyekkel az „Egy mozdulat” program részeként szeptember végéig több százezer ember találkozhat a Szegedi Ifjúsági Napokon, a Székesfehérvári Zenei Napokon, az augusztus 20-i budapesti parádén és a szeptemberi Autómentes Napon.

A kezdeményezés megvalósítja a „Töltsd újra! Vidd vissza! Ne dobd ki” filozófiát, amely nemcsak környezetvédő, hanem költséghatékony is - hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a csereprogram indulása alkalmából.

zöld program pohárcsere
Kapcsolódó cikkek