Magyar gazdaság

Kiknek kegyelmez meg az APEH?

Az adózás rendjéről szóló törvény meghatározott feltételek mellett méltányossági jogkört biztosít az adóhatóság számára, mely egyedi esetekben enyhítési lehetőséget ad a törvény szigorával szemben.

Az adóhatóság méltányossági jogkörében csak akkor járhat el, ha ezt a törvény lehetővé teszi, de egyben köteles is a méltányosság jogával élni, amennyiben az adózó bizonyítja, hogy rászorul a hatóság jóindulatára.

Méltányossági lehetőség azon adózóknak jár, akik az adójogszabályokban meghatározott, bevallott vagy jogerősen meghatározott fizetési kötelezettségeiket valamilyen méltányolható gazdasági vagy személyes okból az esedékességig nem vagy csak részben tudják teljesíteni.

Ilyen esetekben sor kerülhet a fizetési kötelezettség halasztására, részletekben történő megfizetésére, mérséklésére vagy akár elengedésére is.

Ez utóbbi két lehetőséggel csak akkor lehet élni, ha az adózónak van ténylegesen fennálló tartozása. Vagyis átvezetéssel, visszatartással vagy befizetéssel rendezett fizetési kötelezettséget nem lehet mérsékelni, elengedni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

méltányosság adóhatóság APEH
Kapcsolódó cikkek