Magyar gazdaság

Kormányrendelet rendezte le az ügyvédek és földhivatalok közötti vitát

Kormányrendelet simította le az ügyvédek és a földhivatalok közötti jogértelmezési polémiát.

Az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta egyenértékű a közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldánnyal az ingatlan-nyilvántartási eljárásban és több hatósági eljárásban is - mondja ki az adminisztratív terhek csökkentését célzó 163/2009.( VIII.6.) Korm. rendelet.

A jogszabály így rendezte végre a 2007 szeptemberében bevezetett ügyvédi aláírás-mintával kapcsolatos problémát, nevezetesen, a cégbíróságon elfogadták, a földhivatalokban viszont nem, ami sok fejfájást okozott az ügyvédeknek illetve ügyfeleiknek.

Az intézményt a - különösen a kis- és középvállalkozások piacra lépésének gyorsítása, egyszerűsítése és olcsóbbá tétele érdekében - két éve módosult cégtörvény vezette be, egyenértékűnek tekintette a közjegyzői címpéldánnyal.

A földhivataloknak illetve az FVM-nek viszont az volt az álláspontja, hogy az egyenértékűség a cégeljárásra korlátozódik, az ingatlan-nyilvántartási ügyekben már nem érvényesül.

Arra hivatkoztak: nekik az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt kell alkalmazniuk, az pedig az aláírási címpéldányt követeli meg, ami nem váltható ki aláírás-mintával.

Az ügyvédi kamara kezdettől sürgette, hogy az illetékes minisztériumok ezt az értelmezési kérdést oldják fel.

ügyvéd földhivatal kormányrendelet
Kapcsolódó cikkek