Magyar gazdaság

Lecsapott a válság az "NDK-ra"

A kibontakozó gazdasági válság véget vetett az öt keletnémet tartomány felzárkóztatásának – hangoztatja a hallei gazdaságkutató intézet (IWH) jelentése.

A volt NDK-s területekre számított kibocsátás várhatóan 4,5 százalékkal csökken 2009-ben, a visszaesésnek a munkaerőpiacra kifejtett negatív hatása a második fél évben felerősödik. A teljesítmény romlása főleg a feldolgozóiparban lesz érezhető.

A keleti tartományok számára különösen aggasztók azok a kilátások, hogy az itteni, kivitelre termelő üzemek piacai továbbra is a hajdani szocialista országok közül kerülnek ki, amelyek felvevőképességét a nemzetközi átlagnál jobban sújtja a globális pénzügyi válság.

A nemzetközi pénzügyi rendszer zavarainak kezdete előtt még jó eredményekkel kecsegtetett a felzárkózás folyamata: beérni látszottak a nagy összegű beruházások, látványosan javultak a foglalkoztatási viszonyok. Az egy főre jutó kibocsátás mutatóját paradox módon az is javította, hogy évről évre jelentős számban vándoroltak el a munkaerő iránt gyengébb keresletet mutató körzetekből.

A gazdasági teljesítmény fokozásához nagyban hozzájárult, hogy néhány ágazatban – főleg a környezetvédelmi technológiák és a körében – sikerült világszínvonalú üzemeket telepíteni.

Ilyen viszonyok közepette érte a globális válság a keleti tartományokat. A hallei intézet kutatói arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban a foglalkoztatás is romlik, és várhatóan a 2007-ben elért szint alá süllyed.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

szocialista tartomány kibocsátás NDK válság keletnémet
Kapcsolódó cikkek