Magyar gazdaság

Levajazták, ki nyeri a pályázatokat

Több százezer eurós gyanús megrendelésekhez jutottak a szlovák kormánypárokthoz, a Smerhez és a HZDS-hez közel álló vállalkozók a pozsonyi szociális ügyi minisztérium által támogatott szociális vállalatokon keresztül.

A munkanélküliek átképzésére szánt támogatásokra olyanok pályáztak, akik eddig ilyen munkát nem végeztek. Egy szlovák civil szervezet információi szerint a négy szociális vállalat által egy időben, és centre azonos értékben kiírt pályázatokra három pályázó jelentkezett - írta az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap. 

A négy pályázatból kettőt Imrich Héžel nagyrőcei vállalkozó nyert meg, egyet-egyet pedig a Mapa Kft. és Ivan Kiráž osgyáni vállalkozó. Miloslav Beblavý, az SGI képviselője úgy véli, a három cég egyeztette ajánlatait, elosztották egymást közt, hogy melyik pályázatot ki nyeri, a másik kettő pedig magasabb árajánlatot tett, mint a megszabott felső határ.

„Meglehetősen furcsa, hogy ugyanolyan felső értékű pályázatra ugyanaz a pályázó eltérő összegű pályázatot ad le” – magyarázta Beblavý. Ivan Kiráž győztes pályázata például 298 080 euró értékű volt, de beadott egy 298 800 euró értékű pályázatot is, mely a pályázható összeg felső határának átlépése miatt eleve nem nyerhetett. Hasonlóan a Mapa Kft. is több, eltérő összegű pályázatot készített, melyből csak egy nyert. Héžel, aki csaknem 600 ezer euró (18 millió korona) értékű megrendelést nyert, 2002-ben a Smer listáján indult a parlamenti választásokon. Kiráž összesen közel 300 ezer eurós megrendelést nyert el, ő a HZDS színeiben indult a 2006-os önkormányzati választásokon.

A szociális ügyi minisztérium nem lát kivetnivalót az ügyben. „Ha fel is merül az árkartell gyanúja, akkor csak a pályázók szintjén, vagyis a szociális vállalatoknak ehhez semmi köze” – jelentette ki Michal Stuška, a minisztérium szóvivője. A tárca nem állítja le a projektek finanszírozását, melyek összesen mintegy 22 millió euróba (662,7 millió korona) kerülnek. Hét szociális vállalat egyenként több mint 3 millió eurót (90 millió korona), egy pedig több mint egymillió eurót (30 millió korona) kapott hátrányos helyzetű munkanélküliek átképzésére és alkalmazására.

Pozsony uniós pályázatok Szlovákia korrupció
Kapcsolódó cikkek