Magyar gazdaság

Napos idő, de borús szüret várható - Prés alatt a bortermelők

Hiába ígérkezik jó minőségűnek az idei szőlőtermés, ha nincs, aki megvegye – panaszolják a termelők. Az import és az alacsony árak mellett új szabályok miatt is fő a fejük.

Jó hír az idei szüret kezdetén: egyelőre jó minőségűnek ígérkezik az idei termés. „Bár pontos prognózist felelőtlenség lenne adni, reméljük, legalább az időjárás könyörül nekünk” – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

Horváth Csaba a korai fajták, például az Irsai Olivér termése alapján úgy véli: ha nem jön csapadékos időjárás, kevesebb, de jobb minőségű szőlő kerülhet a présbe.

Csúcstermésre mindezek alapján nem számít, a becslések szerint a tavalyihoz hasonló 550 ezer tonnás termés mellett várhatóan a 2008-as 3,5 millió hektorliternél kevesebb bor kerülhet a pincékbe. A mennyiség csökkenése azonban vélhetően nem is baj, hiszen komoly gondok jelentkeznek a felvásárlóknál. „Normális feltételekkel szinte lehetetlen hitelhez jutni” – emelte ki Horváth Csaba.

A mindössze másfél hónap alatt csúcsra járó szektorban ez áresést hozhat. Eddig csak a korai szüretelésű illatos szőlőfajták árait lehet tudni; a kelendőbbnek számító szőlőknél a tavalyi 60–70 forintos kilónkénti felvásárlási ár nagyjából maradt.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

gazdasági válság bortermelés borászat világválság borászok
Kapcsolódó cikkek