Magyar gazdaság

Négymillió új német állás

Program. A politikai ellenfelek és mértékadó gazdasági szereplők egyaránt utópiának minősítették a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltjének a tervét, amely szerint 2020-ig megteremtenék a teljes foglalkoztatást. Frank-Walter Steinmeier négymillió munkahelyet ígért tegnap közzétett gazdaságpolitikai terveiben.

A kritikusok szerint az SPD ígéreteivel pusztán népszerűtlenségéből igyekszik kitörni. A legutóbbi felmérések alapján a szociáldemokraták 24 százalékos támogatottsága 12 ponttal marad el a konzervatív uniópártoké mögött. Rontja a párt kilátásait a szeptemberi választások előtt, hogy a mellette hagyományosan kiálló szakszervezetek az idén nem tettek közzé ajánlást a tagságuk számára az SPD támogatásáról.

A mostani külügyminiszter és alkancellár Steinmeier úgy véli, hogy az energia és a természeti erőforrások felhasználásában látványos hatékonyságjavulást eredményező programokat kellene végrehajtani. Ezek önmagukban mintegy kétmillió új munkahelyet teremtenének. További egymillió embert az egészségügyi és a népjóléti rendszer kiterjesztésével lehetne álláshoz juttatni. Újabb félmillió fő foglalkoztatását a „kreatív gazdaság” (film-média-szórakoztatás) működési feltételeinek a javításával lehetne szavatolni. A kereskedelemben és a szolgáltatásokban újabb 500 ezer embert lehetne munkába állítani.

Mint a Reuters emlékeztet, Németországban jelenleg 3,4 millió állástalant tartanak nyilván, ez a munkaképes korú lakosság 8,2 százaléka. Az arány egy évvel ezelőtt még 7,7 volt. Tervével Steinmeier a mutató további romlásának venné elejét. A politikus elutasította az adócsökkentés, sőt, az államadósság mielőbbi leszállításának ígéretével kampányoló politikai versenytársainak érvelését. Ebben az okfejtésben – mondta az SPD kancellárjelöltje – benne van a mostanihoz hasonló arányú állástalanság tudomásulvétele és fenntartása. VGÉrtesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek