Magyar gazdaság

Világszerte apadóban a tőkeáramlás

Drámaian visszaesett a működőtőke-beáramlás január és június között a kelet- és közép-európai régióban. Romániában, Bulgáriában és Szerbiában egyaránt 50 százalék körüli zsugorodást mértek, Lengyelország még ennél is nagyobb zuhanást volt kénytelen regisztrálni.

A visszaesés mellett átstrukturálódás is végbemegy: egyre inkább olyan célpontokat választanak a külföldi beruházók, mint a megújuló energiaforrások vagy a különféle szolgáltatások. A korábbi hagyományos célpontok – mint például az autóipar vagy a bankszektor – viszont fokozatosan visszaszorulnak az új befektetések között.

Az FDI-áramlás globális szinten is apad. A nemzetközi tőkeáramlásokat regisztráló világszervezet, az UNCTAD nemrég arról számolt be, hogy az első negyedévben 54 százalékos volt világszerte a visszaesés. Szupacsaj Panicspakdi, az UNCTAD főtitkára szükségét is érezte, hogy felszólítsa a világ kormányait: újra kötelezzék el magukat a tőkeáramlások szabadsága mellett.

Egyelőre Magyarországon is csak az idei első negyedévről állnak rendelkezésre számok. A Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium szerint január és március között 536 millió euró FDI érkezett hazánkba, szemben a tavalyi azonos időszakban regisztrált 823 millióval.

Az ITDH Zrt. befektetésösztönzési ügynökség saját adatai szerint ebben az évben eddig több mint 70 milliárd forint értékű befektetést tett lehetővé, ennek köszönhetően mintegy hatezer új munkahely jön létre. Ezek többsége a szolgáltatóiparban valósul meg; például a Vodafone 300, az IBM 290 fővel bővíti magyarországi tevékenységét, míg a BP új befektetőként 1100 munkahelyet hoz létre. Az ügynökség jelenleg tizenegy szolgáltató központ magyarországi telepítéséről folytat tárgyalásokat, ezek megvalósulása összességében mintegy háromezer munkahely létrejöttét jelentené.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

tőkeáramlás ITDH FDI régió
Kapcsolódó cikkek