Magyar gazdaság

3 hónap eszement rali, az alapkezelők dörzsölik a tenyerüket

Negyedévzárásra készülnek a piacok! Szeptember végéhez közeledvén a piacok újra negyedévzáró hangulatban vannak, amellyel megkoronázhatnák az elmúlt 3 hónap eszement raliját – írja a Cashline.

Ilyenkor váratlan mozgások követhetik egymást a piacon, ahogy ezt tegnap is láthattuk, hisz a semmire emelkedtek a tengerentúli piacok közel 2 százalékot. Az alapkezelők, akik jó irányban álltak, már dörzsölik a tenyerüket, hisz szépen mutat a portfólión elért csinos kis nyereség, ami után kellemes kis bónuszt markolhatnak fel.

Persze ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy októbertől gyökeresen megváltozik a piaci hangulat, mert manapság ilyet nem is látni. Az biztos, hogy a fókusz már az amerikai vállalatok harmadik negyedéves gyorsjelentésein lesz, melytől sokan további kedvező számokat várnak, és ennek megfelelően emelik az elemzők célárfolyamokat, nem is beszélve arról, hogy egyre több szalagcím szól a felvásárlásokról, amelyek újabb kapaszkodót jelentenek az emelkedésben bízóknak.

Nem okozott meglepetést a jegybank 50 bázispontos kamatvágása, amellyel az irányadó ráta 7,50 százalékra süllyedt. A döntést követő sajtótájékoztatón nem látott napvilágot újdonság, így a mostani forgatókönyv szerint a kedvező globális hangulat továbbra is óvatos monetáris lazítást hozhat. A döntés előtt egyes elemzések 75 vagy akár 100 bázispontos vágást is elképzelhetőnek tartottak, ezek azonban nem képviseltek többséget, így jelentősebb kiábrándulásról sem lehet beszélni.

Szapáry György (a jegybank korábbi alelnöke is jelezte) szerint a 2010-es választásokon a Fidesz esetleges győzelmét követően átalakítások lesznek a jövő évi költségvetésben.

Ez a vélemény egybevág a legnagyobb ellenzéki párt korábbi kommentárjaival, azonban ez tekinthető az első olyan jelzésnek, amely nem politikustól érkezik (Szapáry a Fidesz gazdasági tanácsadója). Mindazonáltal arra számítunk, hogy az átalakításokat követően is tartani fogja majd az új kabinet az IMF-megállapodásban foglalt hiánycélokat (ez most a 3.8 százalékra rúg 2010-ben).

cashline Szapáry negyedév IMF alapkezelő rali kamatvágás költségvetés piac jegybank
Kapcsolódó cikkek