Magyar gazdaság

Szinte minden adónem változik - Részletek

Egyelőre nehéz átfogó képet alkotni a parlament honlapjára pénteken feltett „salátatörvényről”, mivel számos területhez nyúlna hozzá a kormány. Már a törvény címét is kritika illette, mivel az csak az egyéni cégek jogállását és a megtakarítások ösztönzését tartalmazza, bár többről van szó.

A válságkezelés hevében szakértők szerint több jogszabályt pontatlanul, nem egészen a törvényhozói szándéknak megfelelően fogalmaztak meg, most azonban a kormány igyekszik bezárni a kiskapukat.

A friss jogszabályváltozások számos területet és a fogyasztási jellegű adókat kivéve valamennyi adónemet érintik – mondta lapunknak Veszprémi István, a Deloitte cégtársa. Kiemelte az ellenőrzött külföldi társaságok körének kibővítését: a javaslat értelmében ha belföldi illetőségű magánszemélynek a korábbi 25 helyett már 10 százalékos szavazati joga vagy tulajdoni hányada van az adott külföldi társaságban, akkor utóbbi cég – bizonyos további feltételek fennállása esetén – már ellenőrzött társaságnak minősülhet, és ilyenkor a közvetett tulajdonlást is figyelembe kell majd venni.

Jelentős befektetésösztönző lépéseket is tartalmaz a csomag, így a tartós befektetésekből származó jövedelem adójának mérséklését. A társasági terén a veszteségek elhatárolása történhet könnyebben, az eddigiekkel szemben ez a normál üzleti tevékenységből eredő veszteségek esetén nem lesz engedélyköteles.

A fejlesztési adókedvezmények terén pedig a cégek a tervek szerint kétéves időtartamra felfüggeszthetik a létszám- és bérköltség-növelési kötelezettségüket anélkül, hogy jogosulatlanná válnának.

Az eddigi jogszabály-értelmezési bizonytalanságot csökkenti, hogy a vállalkozás érdekében felmerült költségek közé a ingyenes ügyletek (visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, végleges pénzeszközátadás, térítés nélküli eszközátadás stb.) során elszámolt ráfordítások is bekerülnek.

Az illetékeknél az az újítás, hogy már nemcsak az ingatlant tartó társaság megvásárlása esetén kell majd azt megfizetni, hanem az abban való közvetett részesedésszerzés esetén is, tehát akkor is, ha például az ingatlant tartó társaság tagját vásárolják meg. Az adóamnesztia azzal finomodott, hogy kikerül a törvényből az államkötvénybe történő befektetési kényszer, szigorítás viszont, hogy ez év december 20-ig előlegbefizetési kötelezettségük van az ezzel élni szándékozóknak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Deloitte jogszabály adónem válság költségvetés
Kapcsolódó cikkek