Magyar gazdaság

Több területen jöhet létre finn-magyar innovációs együttműködés

A jelenleginél több területen jöhet létre innovációs együttműködés Magyarország és Finnország között a jövőben - derült ki Bajnai Gordon miniszterelnök a Finn Innovációs Alapnál (SITRA) tett látogatása után csütörtökön Helsinkiben.

Szollár Domokos a megbeszélés után elmondta: a magyar miniszterelnök meghívta Budapestre Mikko Kosonent, az alap vezetőjét, elősegítendő, hogy együttműködés alakuljon ki a Finn Innovációs Alap és a hasonló tevékenységet folytató magyar szervezetek között.

A kormányszóvivő hozzátette: Magyarország szeretné átvenni és hasznosítani a finn tapasztalatokat a kutatás-fejlesztés területén.

A SITRA a finn parlament felügyelete alá tartozó, kormánytól függetlenül működő pénzalap, amely az ország jövője szempontjából kiemelt fontosságú innovációs projekteket támogat - közölte.

Finnország jelenleg a 4 százalékát költi kutatás-fejlesztésre.

Szollár Domokos újságíróknak elmondta: Magyarország jövő évi költségvetési tervezetében kicsivel kevesebb szerepel kutatás-fejlesztésre, mint tavaly, közel ötven milliárd forint.

Ehhez jön még - tette hozzá - az a kutatás-fejlesztésre lehívható körülbelül 270 milliárd forint, amely az Új Magyarország Fejlesztési Tervben szerepel a 2007 és 2013 közötti időszakra.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra: Magyarországon jelenleg 130 vállalat működtet kutatási és fejlesztési központokat, közülük kiemelkednek a finn cégek.

Bajnai Gordon egynapos munkalátogatásra érkezett a finn fővárosba.

finn Bajnai Gordon magyar együttműködés innovációs
Kapcsolódó cikkek