BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra nő a munkanélküliség és a helyzet rosszabb lesz

Újra nőni kezdett a munkanélküliség, és elérte a 9,9 százalékos idei csúcsát június és augusztus között.

Január óta a 9,6–9,9 százalék közti szűk sávban ingadozott a mutató, annak ellenére, hogy a legtöbb szakértő várakozása szerint át kellett volna lépnie a 10 százalékot. A közmunkaprogramok és a nyári idénymunkák azonban átmenetileg stabilizálták a munkaerőpiacot.

További emelkedés valószínű, mert a szezonális munkák kifutnak. Az állástalanok száma már most jóval magasabb, mint a KSH 1998-ig visszamenő adatsorában bármikor, 419 ezren keresnek, de nem találnak munkát.

Ez 102 ezer fővel haladja meg az egy évvel korábbit, de az előző háromhavi mozgó átlaghoz képest is majdnem 12 ezer fős növekedést jelent. A foglalkoztatottak száma ezzel párhuzamosan kereken 3,8 millióra zsugorodott, 114 ezer fővel csökkent a múlt év nyarának átlagához képest.

Jól mutatják a változások – ezt pozitívumként szokás kiemelni –, hogy nem az aktivitás mérséklődött a válság miatti elbocsátási hullám nyomán, azaz, akinek megszűnt a munkahelye, nem vonult ki végleg a munkaerőpiacról.

Ez a későbbi fellendülésben még segíthet is a gazdaságon, hiszen a munkanélküliek könnyebben mozgósíthatók. Az aktivitási ráta egyébként megegyezik az egy évvel korábbival, 54,9 százalékos a 15–74 év közöttiek körében.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.