Magyar gazdaság

A válság átrajzolta a világgazdaság térképét

A válság átrajzolta a világgazdaság térképét a felzárkózó országok, főleg Kína javára, de kétséges, hogy a Kína egymagában képes-e a növekedés világszintű újraindítására - erről volt szó egy vitafórumon Isztambulban, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlése közben rendeztek.

"A legfrissebb előrejelzések arra vallanak, hogy Kína és India segítik a világgazdaságot kilábalni" - mondta a tanácskozáson a Világbank elnöke, Robert Zoellick, és hozzátette: stabilabbnak is ígérkezik egy ilyen egyensúlyosabb világgazdaság, amely kevésbé függ az amerikai fogyasztóktól.

Az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb gazdaságában a lakossági fogyasztás teszi a hazai össztermék (GDP) keresleti oldalának több mint kétharmadát. Tavaly az amerikai behozatal a világimport 13,2 százalékát adta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) utolsó ismert adatai szerint.

 Az IMF szerint a fejlődő országok jövőre sokkal nagyobb, átlagosan 5,1 százalékos gazdasági növekedésre számíthatnak, mint a fejlett országok, amelyekben átlagosan 1,3 százalékos GDP-többlet várható. A felzárkózó ázsiai gazdaságoknak jósolt, átlagosan 7,3 százalékos gazdasági növekedéshez képest az Egyesült Államokban várt 1,5 százalékos, a Japánban várt 1,7 százalékos és az euróövezetben várt 0,3 százalékos növekedés még jobban eltörpül. A nagy felzárkózó gazdaságok közül Kína lesz a bajnok, egyszersmind világbajnok, várhatóan 9,0 százalékos GDP-növekedéssel jövőre, a második helyre India számíthat, 6,4 százalékos növekedéssel.

Ebben az összefüggésben világos, hogy "az amerikai motor már nem olyan erőteljes, mint régebben" - jegyezte meg a tanácskozáson az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn.

A világgazdaságnak ez az újraegyensúlyozása azonban fölveti a kérdést, vajon a kínai fogyasztó az amerikai fogyasztó helyére léphet-e, segítve az európai gazdaságok javulását? Az IMF szakértői szerint ez messze nem biztos.

Európában "a kilábalás az európai fogyasztóktól függ" - mondta az IMF európai osztályának vezetője, Marek Belka. Csakhogy a gazdag országokat mind jobban nyomasztja a gazdaságösztönzés miatt növekvő közadósság terhe. Közadósságuk 2014-re elérheti egyévi hazai össztermékük (GDP) 110 százalékát - figyelmeztetett az IMF fő közgazdásza, Olivier Blanchard.

Szerinte az államháztartási hiányokat csak akkor lehet leépíteni, ha a fogyasztók átveszik a stafétabotot az államtól a keresleti oldalon. A fejlett országokban azonban az öregedő, mind több egészségügyi kiadással terhelt lakosság erre hosszabb távon mind kevésbé képest - magyarázta Blanchard.

olivier blanchard gazdasági válság IMF
Kapcsolódó cikkek