Magyar gazdaság

Csökkennek az európai cégek bürokratikus terhei

A cégek bürokratikus terheinek csökkentését célzó uniós kezdeményezés nyomán eddig 7,6 milliárd eurós megtakarítást sikerült elérni – számol be az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület szerint most már alapvetően a tagállamokon és az Európai Parlamenten van a sor: rajtuk múlik, hogy megvalósulhasson a 2012-re kitűzött, 40 milliárd eurós könnyítésről szóló célkitűzés.

Az elektronikus számlázás egyszerűsítésére vonatkozó indítvány elfogadása például 18 milliárd, a mikrovállalatok számviteli kötelezettségek alóli mentesítése pedig hétmilliárd eurós tehercsökkentést jelentene.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke a bizottsági jelentés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon az éves 6,8 százalékát viszik el a bürokratikus terhek, miközben az uniós átlag csak 3,5 százalék.

Az európai kamarák még ezt az értéket is sokallják. Arnaldo Abruzzini, a kontinens kamaráit tömörítő szervezet, a Eurochambres főtitkára ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a pozitív hangú bizottsági jelentés nem harmonizál a valósággal. Szerinte az európai vállalkozások legfőbb gondja még mindig a túl nagy bürokrácia és az eltúlzott szabályozás.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

 

Eurochambres bürokratikus terhek Vadász György Arnaldo Abruzzini
Kapcsolódó cikkek