Magyar gazdaság

Jegybankárt a kormány élére!

Aligha fogadja el a román parlament az államfő miniszterelnök-jelöltjét, a hosszú jegybanki tapasztalattal rendelkező Lucian Croitorut.

Traian Basescu köztársasági elnök azzal indokolta az 52 éves pénzügyi szakember jelölését, hogy a mostani nehéz időkben pénzügyi tapasztalatokkal rendelkező és a nemzetközi bankvilág nyelvét értő technokratára van szükség a kabinet élén.

Croitoru megfelel ennek az elvárásnak, hiszen 11 éven át töltött be különböző tisztségeket a román központi banknál (jelenleg Mugur Isarescu elnök tanácsadójaként dolgozik), és a Nemzetközi Valutaalap washingtoni központjában is szerzett munkatapasztalatot. Feladata az lenne, hogy elkormányozza az országot a következő hónapban várható előre hozott parlamenti választásig.

Bukaresti közgazdászok jó választásnak tartják a pártonkívüli technokrata kormányfőjelölt személyét. Pál Rozália, az Unicredit Tiriac Bank elemzője szerint Croitoru rövid távon képes lehet konszenzust építeni a román pártok között.

Erre nagy szükség volna azután, hogy Emil Boc kisebbségi kormánya kedden elveszítette a bizalmi szavazást a parlamentben, és az elhúzódó politikai bizonytalanság tovább súlyosbíthatja keleti szomszédunk gazdasági bajait.

A lej a bizalmi szavazás óta gyengélkedik, a kabinet a korábban tervezett eurokötvény-kibocsátás elhalasztására készül, és ha a kormányválság miatt elmaradna a tavasszal aláírt IMF-kölcsön következő részleteinek lehívása, akkor a bérek és a nyugdíjak kifizetése is veszélybe kerülne.

Croitoru azonban aligha kapja meg a román törvényhozók többségének támogatását. Mircea Geoana, a szociáldemokrata és Crin Antonescu, a liberális párt vezetője jelezte: nemmel fognak szavani, mivel az államfő jelöltje szerintük a megbuktatott Boc-kabinet befolyását hosszabbítaná meg. Három ellenzéki párt - amelyek együttesen a voksok 65 százalékával rendelkeznek - szerdán jelezték, hogy Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert látnák szívesen a miniszterelnöki székben. ő azonban Basescu elnök szerint nem rendelkezik kellő gazdasági tapasztalattal.

 

Klaus Johannis román parlament román kormány
Kapcsolódó cikkek