Magyar gazdaság

Közbeszerzések: előtérben a szolgáltatások

A hazai GDP közel 5,4 százalékát teszik ki a közbeszerzések. Az eljárásokban nőtt a szolgáltatások aránya, a kkv-k részesedése 40 százalék körüli. Mindez a Közbeszerzések Tanácsa elmúlt évről készített jelentésében olvasható.

Kisebb csökkenés következett be a közbeszerzések összértékében az elmúlt évben: 2008-ban 1417,9 milliárd forintnyi közbeszerzés valósult meg, szemben a 2007. évi 1521,3 milliárddal. Ez azt jelenti, hogy a csökkenés mértéke 6,8 százalék volt. Többek között ezt a megállapítást tartalmazza a Közbeszerzések Tanácsa beszámolója, ami az elmúlt évet tárgyalta. A jelentést a napokban vitatta meg a parlament költségvetési bizottsága.

A dokumentum becslései szerint a 2008. évben a közbeszerzések összértéke - az egyszerű eljárásokkal együtt - 1600 milliárd forint körül alakult, ami a hazai mintegy 5,4 százalékát jelenti. Az eljárástípusok számszerű alkalmazásának struktúráját tekintve a korábbi években megfigyelt arányok köszöntek vissza 2008-ban. Vagyis az ajánlatkérők a leggyakrabban továbbra is nyílt eljárást folytattak - részesedése 54,3  százalék volt -, emellett a tárgyalásos forma 31,1 százalékos arányt képviselt. A 2007-es évhez viszonyítva valamelyest nőtt a nyílt eljárások aránya a tárgyalásos eljárásokkal szemben.

A jelentés foglalkozik azzal, hogy a két évvel ezelőttihez képest bizonyos átstrukturálódás figyelhető meg a beszerzések tárgya szerinti megoszlásban: sokkal inkább előtérbe kerültek ugyanis a szolgáltatások. Tavaly a szolgáltatásmegrendelésre irányuló közbeszerzések aránya meghaladta a 41 százalékot. Az építési beruházások aránya a 2007-es szinthez volt hasonló - 29,7 százalék -, az árubeszerzések száma pedig a szolgáltatások bővülése következtében tovább csökkent 28,7 százalékra esett vissza.

A külföldi székhelyű ajánlattevők jelenléte a hazai közbeszerzésekben 2008-ban sem volt gyakori. Az általuk megnyert eljárások száma mindössze 63 volt, mely értékben 20,5 milliárd forintot képviselt. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) által elnyert 2768 pályázat továbbra is jelentősnek mondható: ez az összes eljárás majd 71 százalékát teszi ki. A jelentés ezzel kapcsolatosan tartalmazza, hogy 2007-ben is lényegében ugyanennyi volt a részesedésük.

A kkv-k 2008-ban a közbeszerzési piacon a 2007-es 34 százalékkal szemben közel 40 százalékos részesedést tudtak elérni. Legsikeresebben a helyi önkormányzatok és a közjogi szervek által bonyolított közbeszerzési eljárásokban szerepeltek, azok közbeszerzései értékének 57,7, illetve 48,7 százalékát elnyerve. A bizottság ülésén Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, a 40 százalékos részesedési arány a kkv-k részéről alacsony. Sokkal szerencsésebb lenne, ha ez az arány elérné az 50 százalékot.

A kkv -k közbeszerzési eljárásaival összefüggésben a jelentés tartalmaz egy érdekességet. A korábbi évek folyamatos növekedésével szemben 2008-ban jelentős mértékben csökkent az egy eljárásra jutó érték: tavaly 362,5 millió forint volt az átlagos beszerzési érték, szemben a 2007-es 441,5 millióval. Ez a csökkenés is hozzájárult ahhoz, hogy a kkv-k magasabb arányban tudtak sikeresek lenni a közbeszerzésekben.

A jelentés foglalkozik azzal is, hogy a Közbeszerzések Döntőbizottsága tavaly 636 jogorvoslati eljárást folytatott le. 2008-ban a döntőbizottság előtt több, mint 550 milliárd forint értékben támadtak meg közbeszerzési eljárásokat, ezek közül a jogorvoslati kérelemmel támadott közbeszerzési eljárások értéke meghaladta a 420 milliárd forintot. Összességében egyébként csökkent a jogorvoslati eljárások száma a 2007-es évhez képest. A jogorvoslati eljárások közül 268 esetben állapított meg jogsértést a döntőbizottság.

közbeszerzés Közbeszerzések Tanácsa jelentés
Kapcsolódó cikkek